Спеціальні потреби

Експерти шукають альтернативні джерела енергії (ВІДЕО)


Залежність від енергоресурсів – проблема не лише України. Обмеженість корисних копалин, проблеми транспортування, зростаючий попит на енергію у всьому світі, непередбачувана поведінка лідерів країн, які володіють природними ресурсами, а також загроза довкіллю - все це змушує представників світового бізнесу шукати нових рішень. Питанню використання альтернативних джерел енергії та енергетичної безпеки була присвячена третя трансатлантична конференція, яка завершилася цими днями у Вашингтоні.

Один з її організаторів – Торговельна палата США, федерація, яка представляє три мільйони американських компаній та бізнесових об’єднань у всьому світі.

Президент Торговельної палати США Томас Донаг’ю каже: “Доступ до світових джерел енергії сьогодні надзвичайно вразливий до дій недружніх урядів та терористичних організацій. Це включає режим Венесуели, політичну нестабільність у Нігерії, велику нестабільність на Близькому Сході та Росію, яка почала використовувати енергію як інструмент політичного тиску. Питання наступне – як ми зможемо виробляти потрібну нам енергію та використовувати її, не забруднюючи навколишнього середовища?”

Томас Донаг’ю зазначив, що з точки зору Торговельної палати, вирішення цих глобальних проблем – охорони навколишнього середовища та енергетичної безпеки – має відповідати трьом критеріям:

“Перш за все, воно не має шкодити економіці. Це не прийнятно, коли норми та закони настільки складні та обмежувальні, що це призводить до звільнень та гальмує розвиток економіки.

По-друге, їх слід запроваджувати на міжнародному рівні, оскільки економіки країн взаємопов’язані, всі вони потребують енергію, а забруднення мандрує через кордони. І по-третє, ми віримо, що рішення має базуватися на розвиткові технологій”.

Колишній верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, а нині президент Інституту енергії Торговельної палати США Джеймс Джонс наголосив на необхідності існуючим міжнародним організаціям зосередитися на вирішенні саме цих питань:

“Такі питання як доступ до джерел енергії та безпека транспортування з одного місця в інше мають стати завданням діяльності таких організацій як Європейський Союз та НАТО”.

Представник Міністерства енергетики США Джон Мізрок зауважив, що американський уряд розуміє серйозність обох проблем – енергетичної небезпеки та зміни клімату – та бачить шлях вирішення:

“Це – широкий та вичерпний комплекс рішень. Він включатиме збільшення використання енергії вітру, сонця, біопального, подальше дослідження атомної енергії наступного покоління та енергозберігаючі технології”.

Саме у розвитку використання альтернативних джерел енергії та енергозберігаючих технологій бачать своє майбутнє лідери світового бізнесу. Директор Юридичного департаменту “Дженерал Моторос” Кіф Коул говорить про успіхи, яких вдалося у цьому досягти:

“Ми зосереджуємося на тому, щоб знайти альтернативу бензину та двигуну внутрішнього спалення. У 2007-му році ми запропонували 16 різних моделей автомобілів, які працюють на пальному, що складається з 85% етанолу та 15% бензину. Ми також маємо п’ять гібридів на ринку в цьому році”.

З авіацією, як з’ясувалося, все набагато складніше – на висоті біопальне перетворюється на лід. Однак Старший віце-президент компанії “Lufthansa” Томас Кроп вірить, що цьому можна якось зарадити:

“Єдина річ, яку ми передбачаємо, це мати певний коктейль з біопального та звичайного пального. Але це все тільки на рівні досліджень, результатів поки що немає. Проблема із біопальним в авіації полягає в замерзанні”.

А британська компанія “British Petroleum” – світовий лідер у розробці технологій використання альтернативних джерел енергії – робить ставку на Сонце. Її віце-президент Стів Вествел каже: “Я передбачаю, що це – століття Сонця. У другій половині цього століття воно стане найбільшим джерелом енергії”.

Важко не погодитися з тим, що безпечніше залежати від вітру, сонця чи врожаю, ніж від лідерів деяких потенційно небезпечних країн, де залягають корисні копалини. До того ж, використання альтернативних джерел енергії менш шкідливе для навколишнього середовища, ніж газ та нафта.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG