Спеціальні потреби

Кандидати на посаду президента США критикують Буша


Президентські вибори у Сполучених Штатах відбудуться щойно у листопаді наступного року, однак передвиборча кампанія вже у повному розпалі. Днями у Державному університеті Південної Кароліни відбулися перші теледебати між претендентами на посаду президента США від Демократичної партії.

Головна увага теледебатів зосередилася на зовнішній політиці США. Учасники дискусії, зокрема, критикували політику президента Буша в Іраку. Зокрема сенатор-демократ Гілларі Родгем Клінтон заявила:

“Якщо президент не виведе наших військ з Іраку, то, ставши президентом, це зроблю я”.

Сенатор Джозеф Байден зазначив: “Президент проводить неправильну політику, що базується на створенні сильного централізованого уряду у Багдаді, який буде демократичним. Утім питання полягає в іншому, чи зможемо ми вийти з Іраку, вивести наші сили, і залишитись щось інше, аніж хаос”.

Із восьми учасників теледебатів, четверо того дня голосували за схвалення законопроекту про фінансування війн в Іраку та Афганістані, що передбачає виведення американських сил в Іраку до квітня наступного року. Документ підтримав 51 сенатор, серед яких був і сенатор Барак Обама:

“Нам бракує одного підпису, або 16 голосів, аби закінчити цю війну. Якщо президент не підпише законопроекту, тоді нам прийдеться знайти 16 голосів, аби подолати його вето”.

Утім Білий дім неодноразово заявляв, що президент не підпише законопроекту, який містить конкретну дату виведення американських сил з Іраку. Про це ще раз нагадала речник Білого дому Дана Періно:

“Президент заявив, що хоче отримати фінансування для військових якомога швидше. Отож як тільки законопроект потрапить на стіл президента, він як і обіцяв, накладе на нього вето”.

Теледебати між претендентами на посаду президента США від демократів тривали півтори години, їх транслювали у прямому ефірі на каналі NBC. Претенденти від Республіканської партії зустрінуться 3-го травня.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG