Спеціальні потреби

Загострились протиріччя щодо виведення військ з Іраку


Щодня в Іраку гинуть десятки людей від вибухівки закладеної в автомобілях. Вибухи біля двох ресторанів у Багдаді днями забрали життя 25-ти людей. Бомби вибухали ще в декількох районах іракської столиці. Це питання обговорював у Білому домі Президент Буш під час зустрічі із командувачем американських військ в Іраку генералом Дейвидом Петреусом.

Джордж Буш зазначив: “Генерал відзвітувався на капітолійському пагорбі про певний прогрес в Іраку. Звичайно, деякі жахливі вибухи там ще стаються, але загалом рівень насилля зменшується”.

Однак сенатор Гаррі Рід, лідер демократичної більшості в Сенаті, заявив що Президент Буш помиляється, прагнучи надіслати більше війська в Ірак:

“Вже минуло три місяці. Але не зважаючи на оптимістичні розповіді президента, прогресу немає. Так більше тривати не може”.

У своїй доповіді Рід заявив, що Конгрес вже за кілька днів прийме рішення, стосовно майбутнього фінансування війни в Іраку. Він додав, що Конгрес прийме закон, що передбачатиме виведення військ вже з жовтня цього року. Частини, які залишаться в Іраку після квітня наступного року, виконуватимуть лише допоміжні функції: тренуватимуть іракську міліцію, охоронятимуть американські установи і проводитимуть окремі антитерористичні операції. Гаррі Рід зазначив, що запропонований графік справедливий і обґрунтований, а якщо президент з ним не згодний, то нехай дасть свої пропозиції.

Проте Буш неодноразово заявляв, що накладе вето на цей закон:

“Я переконаний, що політики у Вашингтоні не повинні диктувати генералам, як їм робити свою роботу. І будь-який штучний графік виведення військ буде помилкою”.

Тим часом новий посол США в Іраку Раян Крокер заявив, що американські військові прислухаються до бажання Іракського уряду і припинять будівництво стіни безпеки між шиїтськими і сунітськими районами Багдаду.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG