Спеціальні потреби

В американському суспільстві побільшало “нарцисів”


Більшість молодих людей в Америці можна віднести до категорії, яку науковці назвали поколінням “Я”. До неї входять особи, народжені у 1970-1990 роках, які перш за все дбають про свої власні інтереси. Такого висновку дійшла професор Жанн Твендж, провівши дослідження серед американської молоді.

Вона та група її колег провели опитування понад 16 тисяч американських студентів під назвою “Розпізнавання осіб з нарцистичними рисами”.

Професор Жанн Твендж зауважила: “Сьогоднішні студенти виявили значно більше нарцистичних якостей. Їм у великій мірі притаманні такі твердження, як “Світ був би кращим, якщо ним би керував я”, чи “Я хочу бути центром постійної уваги”, або “Я хочу жити у свій власний спосіб” тощо”.

Науковці-соціологи кажуть, що ця тенденція є результатом так званого “Руху за відбудову самоповаги”, який виник у 1980-их роках. За словами фахівців, зусилля у цьому напрямку зайшли занадто далеко. Твендж каже, що нарциси не мають співчуття до інших, агресивно реагують на критику та переймаються виключно власними проблемами:

“Коли суспільство складається переважно з нарцисів, низькими є шанси виникнення між ними справжніх духовних стосунків. У результаті ми матимемо безліч молодих людей, які будуть гірко розчаровані реаліями дорослого життя. Вони очікують великих благ, майже не докладаючи жодних зусиль, отже їм прикро буде дізнатися, що такий підхід не працює”.

В Університеті міста Сан-Дієго навчається близько 35 студентів. Деякі з них погоджуються з висновками досліджень:

- Наше покоління насправді дещо самозакохане та нарцистичне. Всі зайняті своїм комп’ютером чи своїм ай-подом, завжди перебувають у власному маленькому світі.

- Суспільство у цілому стало дуже індивідуалістичним, кожен за себе. Так що тобі просто потрібно бути найкращим, лише щоб вижити.

Інші молоді люди стверджують, що посилення у них нарцистичних рис є лише реакцією на реалії сучасного життя:

- Річ у тому, що ми довше залишаємось дітьми. Ми більш егоїстичні, ніж попередні покоління, тому що їм довелося подорослішати швидше, ніж нам.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG