Спеціальні потреби

Конгрес розглянув резолюцію про ситуацію в Україні


На розгляд Палати представників Конгресу США винесено проект резолюції про ситуацію в Україні. Її подав голова Гельсінської комісії при американському Конгресі, конгресмен Елсі Гейстінґс. Автори документу закликають обидві сторони конфлікту в Україніі діяти відповідально і "використовувати діалог для виходу з кризи, як також діяти відповідно до законів та національних інтересів України".

Орест Дейчаківський радник Гельсінської комісії США, який мав безпосереднє відношення до підготовки резолюції, пояснив мету її ухвалення.

Представлена на розгляд Палати представників резолюція висловлює інтерес та занепокоєння політичною ситуацією в Україні і водночас підтримку демократичних зрушень у країні.

Ця ініціатива відображає позицію обох партій. Іншими словами і демократи, і республіканці підтримують незалежну та демократичну Україну, де панує верховенство закону, поважають права людини та здійснюється рух у напрямку ринкової економіки.

Пан Дейчаківський зазначив, що на відміну від Російських законодавців, які назвали рішення Президента Ющенка розпустити парламент неконституційним, Конгрес США у цій ситуації займає нейтральну позицію:

"Конгрес хоче, щоб в Україні продовжувався демократичний процес, визнаючи, що це дуже складно. Конгрес у цій резолюції не стає на той чи інший бік і це є контрастом до того, що проголошує Державна Дума Росії, коли вони виглядає стають на один бік. Що ми хочемо, щоб ситуація була розв'язана у межах закону на без застосування сили".

Дейчаківський зауважив, що у першу чергу Конгрес закликає сторони до розв’язання ситуації у мирний спосіб, незалежно від того, чи сторони дійдуть політичного компромісу, чи справа буде вирішена у судовому порядку. Хоча варіант розгляду справи Конституційним Судом викликає певне занепокоєння американських законодавців, про що зазначено у проекті резолюції:

"Ми дуже стурбовані тим, якому тиску піддається Конституційний Суд. З одного боку ми вважаємо дуже позитивним той момент, що обидві сторони конфлікту погодились вважати рішення Конституційного Суду обов’язковим. З іншого – нас непокоїть, що на Конституційний Суд наразі здійснюється політичний тиск. Судова влада має бути незалежною, це символ демократії та верховенства права, це фундаментальний принцип".

Представник Гельсінської Комісії додав, що ключем до вирішення ситуації є готовність сторін дотримуватись своїх слів та грати за правилами, незалежно від того, у який спосіб і на чию користь буде розв’язана криза.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG