Спеціальні потреби

Опозиція висунула 17 вимог Антикризовій коаліції


Український парламент тепер працюватиме без опозиції в залі. Фракції БЮТ та “Наша Україна” висунули владі 17 вимог. Без виконання яких обіцяють вдатися до екстрених заходів.

Вже зранку Антикризова коаліція традиційно заблокувала трибуну, аби не дати опозиції паралізувати роботу Ради. Втім, опозиціонери мали інші плани. Вони про всяк випадок заблокували електрощитову, а їх лідери з парламентської трибуну зачитували вимоги до коаліції. В’ячеслав Кириленко, зокрема, звернувся із такими вимогами:

“- Збільшити мінімальну зарплату до рівня прожиткового мінімуму не пізніше 1-го січня 2008-го року.

- Встановити мінімальну погодинну оплату праці, гідну людини, а не – 2 гривні 27 копійок за годину, як сьогодні передбачає проект, що його має намір розглянути правляча коаліція.

- Ліквідувати пенсійну зрівняйлівку і додатково підвищити пенсії людям з тривалим трудовим стажем.

- Створити повноцінний ринок землі, що поверне селянам власність на землю, а землі поверне її справжню вартість і припинить її безконтрольне розкрадання”.

Юлія Тимошенко була більш радикальною в оцінках. Вона каже – незалежність України під загрозою, а президента антикризовики взагалі хочуть позбутися, ліквідувавши його посаду:

“Сьогодні виникла суттєва загроза для незалежності України. Ця загроза набула найбільшого масштабу за останніх 15 років. Вони збираються найближчим часом підписати протоколи про вступу до Єдиного економічного простору. Власне ці протоколи передбачають втрату частини державного суверенітету”.

Коаліція у свою чергу дорікає Тимошенко, мовляв, вона поїхала у США питати дозволу на антиконституційні дії. Петро Симоненко заявив:

“Ми маємо справу із політичною змовою з метою встановлення націоналістичного авторитаризму”.

Основне бажання опозиції – повернути собі владу, кажуть представники Антикризової коаліції. Мовляв, всі їхні дії спрямовані на те, аби завадити Януковичу навести в країні лад. Олександр Стоян із Партії регіонів так висловив своє невдоволення:

“Опозицію не влаштовує, мабуть, те, що стабільно працює уряд, зростає економіка, яка дає змогу постійно підвищувати життєвий рівень громадян України”.

Антикризовики кажуть, що знають справжню мету опозиціонерів – паралізувати роботу Верховної Ради, аби продемонструвати політичну кризу та виправдати Указ Президента про відставку парламенту. Але якщо це станеться, попердежають вони, кризи в Україні не оминути.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG