Спеціальні потреби

Знизились електоральні рейтинги політичних сил


Партія регіонів залишається лідером електоральних симпатій в Україні. У разі проведення дострокових виборів, вона б зібрала понад чверть голосів на свою підтримку. Щоправда, з часу минулорічних перегонів її рейтинг впав, – стверджують соціологи. Втім, політологи не наважуються робити висновків, чи на довго втримається при владі Антикризова коаліція.

Позачергові парламентські вибори в Україні із великою ймовірністю не змінять розподілу сил у Верховній Раді. Принаймні про це свідчать останні соціологічні дослідження, проведені російським Фондом “Громадська думка”.

Понад 26% громадян проголосували б за Партію регіонів, якби вибори відбулися найближчими вихідними. Вона посіла б перше місце у перегонах, хоча й набрала б менше голосів, аніж на минулорічних виборах. Тоді регіоналам віддали голоси майже третина тих, хто прийшов на дільниці.

Приблизно в тій же пропорції знизилися за рік електоральні рейтинги найближчих конкурентів нинішньої партії влади – Блоку Юлії Тимошенко та “Нашої України”. Вони набрали б 19% та майже 9% відповідно. Сумарно помаранчеві сили отримали б більше мандатів, ніж регіонали, припускають соціологи. Однак згідно з дослідженням, до парламенту потрапила б ще одна політична сила – Компартія. За неї готові проголосувати 3,6% виборців. Ще один учасник коаліції – Соцпартія вірогідно залишилася б поза Верховною Радою. Із нинішніх парламентських сил її рейтинг впав чи не найбільше – майже вдвічі.

Інші політичні сили із першого десятка рейтингу, як і соціалісти, скоріше за все не подолали б виборчого бар'єру. За більшість із них готові проголосувати близько 1% людей. Відтак, передбачити хто формуватиме більшість у новому парламенті, нині майже не можливо.

Втім за рейтингами, а особливо їх зміною, уважно стежать політики із усіх таборів. Опозиційні сили проголосили своїм завданням розпуск нинішнього складу Ради і оголошення позачергових виборів до парламенту. Правляча коаліція вважає, що юридичних підстав для цього немає. Чи не найбільшим критиком цієї ідеї виступає спікер Олександр Мороз. Наміри розпуску нинішнього складу Верховної Ради він називає нездійсненними. Опозиція сподівається, що юридичні підстави для дострокових виборів президенту дасть рішення Конституційного Суду. Він може визнати незаконним формування Антикризовою коаліцією складу Кабінету Міністрів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG