Спеціальні потреби

Стартував проект “Міжнародний полярний рік”


Березень став першим місяцем проекту “Міжнародний полярний рік”. Дослідження науковців зі всього світу триватимуть до березня 2008-го року. Щонайменше 50 тисяч експертів із понад 60 країн будуть задіяні у цьому проекті.

Полярні льодовики входять до переліку найбільш непридатних для життя місць на планеті через їх низьку температуру, потужні шторми та тривали вітри. Але багато науковців, які там працюють кажуть, що вони є гарними та чарівними.

Пол Понґеніс є лише одним із багатьох науковців, які беруть участь у дослідженнях, що почалися цього місяця. Він вивчає королівських пінгвінів на Південному Полюсі:

“Королівські пінгвіни виживають навіть тоді, коли кількість кисню в їхніх організмах дуже мала. Організму людини такий рівень кисню завдав би значної шкоди. Отож їхня здатність адаптуватися є вкрай важливою для розуміння медиками деяких фізіологічних процесів”.

Проект “Міжнародний полярний рік” є одним із найбільших спільних наукових програм, які коли-небудь проводилися. Його фінансує ООН та Міжнародна рада науковців. Проект спрямований на те, щоб допомогти краще розуміти проблеми кліматичних змін та знайти шляхи їх подолання.

Старший науковий дослідник Робін Белл каже: “Ці місця важко досліджувати самотужки. А цей проект дає нам унікальну можливість співпрацювати з міжнародним співтовариством науковців.

Ці проблеми не можна перекласти на плечі однієї нації. Разом ми досягнемо кращих результатів. Нашою кінцевою метою є створення системи спостереження за регіонами Арктики і Антарктики. Ми зробимо для себе нові відкриття, а після нас прийде нова генерація вчених, які матимуть можливість краще зрозуміти нашу планету та звернути увагу на актуальні проблеми кліматичних змін. Проект “Міжнародний полярний рік” – унікальна можливість”.

Професор Університету Південної Каліфорнії Донал Манаґан працює в Антарктиці понад 20 років:

“Полярні дослідження вкрай важливі для суспільства загалом. Холодна біосфера домінує на планеті Земля, і не лише над полюсами, але і у глибинних водах світового океану. Більша частина землі є холодною, і я гадаю, що одним з наших завдань в цьому проекті – донести до громадськості наскільки важливе значення мають для землі полюси. Це не просто якісь незначні території на Півночі і Півдні планети, якою цікавляться лише кілька науковців. Цим має цікавитися кожен”.

І саме цьому – поширенню інформації та знань про полюси планети – сприятиме рік міжнародних досліджень Арктики та Антарктики.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG