Спеціальні потреби

СБУ звинувачує Луценка у фінансовому зловживанні


Нове керівництво міліції продовжує наполягати на фінансових зловживаннях своїх попередників. Після розгромної доповіді міністра внутрішніх справ Василя Цушка, оприлюдненої 23 лютого у парламенті, МВС видало заяву про розкрадання 559-ти мільйонів гривень, а всі наведені міністром факти мають документальне підтвердження.

Щоправда, з інформацією про 26 кримінальних справ, порушених проти екс-очільника міліції Луценка, преса поквапилась. Про це заявив на брифінгу в МВС Віктор Суслов. Як пояснив заступник міністра внутрішніх справ, журналісти неправильно зрозуміли його слова. Він мав на увазі 26 епізодів, матеріали за якими передано Генпрокуратурі. Скільки ж кримінальних справ відкриють, Суслов не знає, однак наголошує на тому, що фінансова перевірка триває досі.

Після того, як вона закінчиться, – прогнозує чиновник, – йтиметься про значно більшу кількість зловживань, а відтак і реальних кримінальних справ буде більше.

На підтвердження порушень, допущених минулим керівництвом, журналістам на брифінгу продемонстрували пристрій для прослуховування, знайдений під час перевірки в одному з оперативних підрозділів міністерства. Усі комплекти для прослуховування мобільних телефонів МВС, згідно з Указом президента, мало передати на баланс СБУ. 17 комплектів здали, а один залишився і до листопада 2005 року його використовували в оперативно-розшуковій роботі. Утім, фактів прослуховування з допомогою цієї незареєстрованої апаратури перевіряюча сторона не виявила.

Серед інших порушень, знайдених у ході інвентаризації, – перевитрата державних коштів, роздуті штати міністерства, недобудоване житло для міліціонерів. При цьому, як визнає Віктор Суслов, багато з тих недоліків виникло задовго до приходу в МВС Юрія Луценка. Заступник міністра внутрішніх справ категорично відкинув будь-яку політичну складову нинішньої перевірки, кілька разів повторивши, що йдеться про звичайну фінансову ревізію:

“Будь-яке керівництво, прийшовши до керування Міністерством, хоче знати, що за ним рахують і що є насправді. Ось для цього й проводять інвентаризацію. Луценко його очолював, чи хтось інший – не має значення”.

Утім, як підтвердив Суслов, подібну комплексну перевірку МВС проводять вперше за всю історію цього відомства.

А тим часом претензії, що виникли у влади до екс-очільника МВС, більшість оглядачів напряму пов'язують з дедалі активнішою опозиційною діяльністю популярного політика. Рішучість своїх намірів Луценко вкотре задекларував у телепрограмі “Я так думаю” на каналі “1+1”, що вийшла в ефір у четвер. Екс-міністр, а нині лідер Руху народної самооборони пообіцяв під час весняного “Маршу справедливості” привести в Київ сотні тисяч людей. За словами Луценка, він докладе усіх зусиль, щоб люди прийшли під стіни Верховної Ради, щоб нагадати одним – про обіцянку єдності демократичних сил, а іншим – про обіцяне “покращення життя вже сьогодні”.

XS
SM
MD
LG