Спеціальні потреби

У Вашингтоні відбулася зустріч із Тимошенко


На зустріч із Юлією Тимошенко у Центрі cтратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні почали збиратись задовго до початку. За словами організаторів, вони були вимушені відмовити понад сотні людей, через обмежену кількість місць у залі. Але ті, кому вдалось потрапити, мали нагоду почути про те, що сьогодні відбувається в Україні.

Юлія Тимошенко визнала, що в Україні триває глибока конституційна криза, яка має три шляхи розвитку:

- переговори та досягнення компромісу між президентом та прем’єр-міністром;

- продовження втрати президентом влади і, можливо, втрати демократичними силами блокуючої кількості голосів у парламенті;

- визначення правових підстав для розпуску парламенту та призначення дострокових парламентських виборів.

Водночас вона виключила можливість проведення одночасно виборів до парламенту та виборів президента, що пропонує Антикризова коаліція.

Юлія Тимошенко заявила: “Це не є серйозне концептуальне рішення, яке вони сьогодні хочуть прийняти. Крім імпічменту президента не існує жодної процедури в Конституції, яка б мала можливість оголосити дострокові президентські вибори. Президент загальнообраний, його вибори були підтверджені, як одні із найчесніших за останній час, судові процедури підтвердили цей вибір. Президент сьогодні легітимний і буде стільки, скільки це передбачено Конституцією.

Я думаю, що така заява є розумінням Партії регіонів, що дострокові парламентські вибори є достатньо реальними, і що українське суспільство вже сприймає їх як кращий шлях, аніж той хаос, який сьогодні народив уряд і парламентська більшість”.

Тимошенко порушила питання енергетичної залежності України. Вона розповіла про кроки теперішнього уряду в галузі енергетики та намагання відновити Єдиний економічний простір з Росією. Такі дії, на її думку, можуть не лише негативно вплинути на розвиток України, але і загрожувати її незалежності:

“Я хочу усім нагадати, що Єдиний економічний простір – це не тільки зона вільної економічної торгівлі, це створення наддержавного органу, якому передається значна частина суверенітету країн, які входять до ЄЕП. І цей орган уповноважений приймати рішення щодо всіх питань від фінансової, грошово-кредитної політики, до митної політики. При цьому Україна в процесі прийняття рішень буде мати 11%, а Російська Федерація – понад 80%.

Хіба це те майбутнє, за яке ми стояли на помаранчевих майданах? Чи це майбутнє, яке омріяли десятки поколінь, яке виборювали справжні патріоти України?”

І хоча лідер української опозиції уникла відповіді на деякі складні запитання, вже на цій першій зустрічі їй вдалось завоювати прискіпливу американську аудиторію.

Варто зазначити, що програма перебування Юлії Тимошенко у США дуже насичена. Після доповіді в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень, лідерка БЮТ зустрінеться з провідними американськими медіа, та виступить у Національному демократичному та Міжнародному республіканському інститутах. На четвер заплановані переговори з американськими високопосадовцями та лідерами американського Конгресу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG