Спеціальні потреби

Реакція світової спільноти на виступ Путіна


Нещодавня жорстка критика Володимиром Путіном політики Сполучених Штатів відкрила новий етап у двосторонніх відносинах між Вашингтоном та Москвою і спричинила активні дискусії на цю тему в світі та Україні. Зокрема, помічник президента США з питань національної безпеки Стівен Гедлі поспішив спростувати інформацію про нібито проведення переговорів з Україною про розміщення системи ПРО на її території. За його словами, жодних переговорів з Україною Сполучені штати не ведуть. Мова йде лише про Польщу, Чехію та Великобританію.

Виступаючи на конференції з питань безпеки у Мюнхені, російський Президент Володимир Путін звинуватив США у нав’язуванні своєї економічної, політичної, культурної і освітньої політики іншим державам:

“І це, звичайно, дуже небезпечно і веде до того, що ніхто не почуває себе зараз у безпеці. Я хочу підкреслити, ніхто не почуває себе у безпеці. Тому що ніхто не може сховатися за міжнародним правом, як за кам’яною стіною. Така політика є каталізатором гонки озброєнь. Домінування фактору сили невідворотно живить бажання деяких країн володіти зброєю масового ураження”.

Але у Вашингтоні Президент Буш заявив, що він і далі вважає Путіна надійним і рішучим партнером США в питаннях глобальної безпеки:

“Це людина, з якою в мене були як однакові, так і протилежні позиції стосовно деяких питань протягом наших президентських термінів. Ми по-різному сприймаємо призначення НАТО. Я намагався переконати Володимира Путіна, що НАТО позитивно впливає на становлення демократій у сусідніх країнах”.

Утім після промови у Мюнхені, Президент Путін назвав Буша достойним президентом і висловив сподівання, що Росія та Америка ніколи знову не стануть ворогами. Проте російський лідер вважає, що НАТО є серйозною провокацією, яка створює віртуальний поділ Європи, схожий на Берлінську стіну періоду холодної війни. Проте, Президент Литви Валдус Адамкус, чия країна приєдналася до НАТО, заперечив думку Володимира Путіна:

“Я вірю, що це не відхилить вільних людей від ідей і напрямку в якому ми всі рухаємося. І я вважаю, що остаточний результат все-таки настане. Це те, про що ми мріємо, те, що американці відстоюють століттями”.

Джордж Буш вважає, що США і Росія мають спільні інтереси в питаннях безпеки своїх громадян і світу. Але представник фонду “Відродження” Еріел Коен, експерт з російських питань у Вашингтоні вважає, що Путін грає на антиамериканських настроях в Європі і Близькому Сході, щоб змінити систему глобальної безпеки:

“Звичайно, це допомагає Путіну, коли той йде на Близький Схід і продає ядерні реактори, продає зброю. Мільярди доларів, які Росія заробила від продажів зброї в Арабські країни є досить вагомим фактором”.

Колишній представник США в ООН Джон Болтон заявляє, що він не розуміє причин такого різкого виступу Путіна:

“Це не відображає реального стану наших двосторонніх відносин у багатьох сферах. Ми давали гарантії протягом останніх років стосовно нашої системи протиракетної оборони, яка не є націленою на Росію чи російські ядерні об’єкти. Ця система має на меті захист США від можливих ракетних ударів зі сторони таких країн як Іран і Північна Корея”.

Джон Болтон говорить, що Мюнхенський виступ Путіна підтверджує, що Вашингтон мусить активніше працювати з Москвою на дипломатичному рівні. Він також висловив сподівання, що заяви Путіна не змінять російської політики щодо США.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG