Спеціальні потреби

Компанії США хочуть розгорнути бізнес на Кубі


Після погіршення здоров’я кубинського Президента Фіделя Кастро, все більше і більше американських компаній планують розпочати свій бізнес на Кубі. Ці плани грунтуються на повідомленнях про те, що виконувач обов’язків президента Рауль Кастро є значно прагматичнішим за свого старшого брата і може спрямувати розвиток Куби шляхом Китайської економічної моделі. Миролюбний тон його нещодавніх висловлювань на адресу Сполучених Штатів спонукав ще декілька компаній заговорити про можливе відкриття своїх представництв на острові.

У Маямі, де мешкає найбільша громада іммігрантів з Куби, бізнесмени та інвестори уважно слідкують за подіями на острові. Багато хто сприймає потенційні політичні зміни там як можлвість вигідно розвинути власний бізнес. Інвестиційний радник Томас Герцфельд створив портфоліо Американських компаній, що можуть значно виграти у разі, якщо США зніме ембарго з Куби:

“Будучи Американськими інвесторами і громадянами США ми не можемо напряму вкладати гроші в країну. Тому ми інвестуємо в компанії, які, як ми вважаємо, будуть успішними навіть якщо торгівля не буде відновлена з Кубою. А також ми інфестуємо в компанії, які значно виграють в разі якщо ембарго будуть зняті”.

Фонд Карибського Басейну Герцфельда є невеликим. Його капітал складає 14 мільйонів доларів. Це фонд закритого типу, і на відміну від відкритих фондів, його біржова вартість визначається не вартістю активів, а тим реальним попитом, який склався на ринку. Минулого року біржова вартість цього фонду зросла на 120%, що є найбільшим результатом серед фондів такого типу в Америці. Герцфельд говорить, що останні коментарі Рауля Кастро ще більше додають йому опимізму:

“Ті, хто слухав виступи Рауля Кастро з початку його приходу до влади у cерпні минулого року, підтвердять, що тепер він займає більш примирливу позицію стосовно Сполучених Штатів. Подивіться як далеко він просунувся в питаннях вільних виборів, звільнення політичних в’язнів, компенсацій за конфісковане майно. Він може піти ще дальше, і скоро він це зробить. На мою думку саме це стане ключовим у рішенні США відновити торгівлю з Кубою. Нам залишається лише чекати”.

Фонд Карибського Басейну Герцфельда об’єднує американські будівельні, залізничні, водні, телекомунікаційні та туристичні компанії. Однак традиційні кубинські індустрії такі, як виробництво рому, цукру, тютюну, гірнича промисловість і риболовля також можуть зацікавити іноземних інвесторів. Поза тим вони будуть потребувати значних інвестицій і багато допомоги у відбудові країни. І звичайно компанії, які прийдуть у посткастрівську Кубу саме це і робитимуть. Ця допомога надзвичайно важлива, оскільки створює нові робочі місця і виробницва яких зараз просто не існує.

Але в Маямі деякі американці кубинського походження вважають, що американський бізнес уже запізнився з капіталовкладеннями. Деякі фахівці кажуть, що всі, хто слідкує за подіями на Кубі розуміють, що Куба вже почала співпрацювати з іншими країнами світу – Китаєм, Італією, Іспанією, Мексикою та європейськими країнами.

Але Томас Герцфельд, як і багато інших, є менш скептичними. Він вважає, що неамериканські компанії, які працюють на Кубі, будуть усунуті від справ за те, що свого часу співпрацювали з урядом Кастро. Герцфельд зараз зустрічається з багатьма представниками різних компаній і планує почати інвестиції в Кубу як тільки ембарго буде скасоване.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG