Спеціальні потреби

Виступ мера Москви викликав хвилю обурень


“Крок, спрямований на підрив добросусідських відносин”. Так кваліфікує українське Міністерство закордонних справ заяви, які зробив у Севастополі Юрій Лужков. За наслідками кримського візиту мера Москви зовнішньополітичне відомство України видало офіційний коментар.

Українська сторона розцінює заяви Юрія Лужкова у Севастополі як крок, спрямований на підрив добросусідських відносин і стратегічного партнерства між Україною та Росією. Про це йдеться у коментарі прес-служби Міністерства закордонних справ України від 22 лютого, розміщеному на сайті МЗС.

Як констатує прес-служба міністерства, 21 лютого у місті Севастополь мер Москви “дозволив собі публічно поставити під сумнів статус Кримського півострова у складі України”. “Не маючи повноважень виступати від імені Росії, – зазначено у коментарі, – пан Лужков оголосив, ніби ця сусідня країна не має намірів виконувати свої міжнародні зобов’язання, зафіксовані зокрема у базових угодах щодо тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України”. Крім того, нагадує прес-служба, – “всупереч зазначеним базовим угодам, Лужков взяв участь у відкритті так званого “Будинку Москви”, побудованого на території військової частини, яку орендує Чорноморський флот Російської Федерації”.

Особливе занепокоєння українського зовнішньополітичного відомства викликали публічні заклики Лужкова до громадян України брати участь у масових акціях політичного характеру. Це є прямим втручанням у внутрішні справи іноземної держави, – наголошується в документі.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ, українська сторона залишає за собою право вдатися до відповідних заходів проти осіб, що зазіхають на територіальну цілісність та недоторканність України.

Про те, що мер Москви може поповнити список персон нон-грата в Україні, заговорили після чергового скандального візиту Юрія Лужкова в Крим. На півострів московський мер привіз обіцянки мільярдних інвестицій і запальні промови, позбавлені будь-якої політкоректності. Відкриваючи у Севастополі так званий “Центр Москви”, Лужков назвав Севастополь “містом вічної російської слави” і висловив жаль з приводу, як було сказано, “процесів, що відірвали Севастополь і Крим від Росії”.

“Це незаслужені процеси, вони залишили глибоку рану в серцях російських людей, яка не загоїлась і досі”, – заявив посадовець на мітингу, що проходив під російськими знаменами.

На думку Лужкова, орендна плата, яку сплачує російський флот Україні, більш ніж достатня, аби виправдати базування флоту Російської Федерації, і пообіцяв, що кораблі базуватимуться тут і далі. Високопосадовець висловив також подяку кримчанам за минулорічні антинатівські протести, коли, як він сказав, “сили, які нам протидіють, були знову скинуті в море”.

При цьому прес-служба мера Москви заборонила журналістам ставити Лужкову незручні питання. Дізнавшись, що репортери хочуть почути думку гостя стосовно висловлювань на його адресу Лілії Григорович, представники прес-служби назвали запитання недоречним і порадили українським журналістам “повчитись політичної культури”.

Нагадаємо: перед візитом Юрія Лужкова народний депутат із фракції “Наша Україна” Лілія Григорович закликала російського політика відмовитись від антиукраїнських висловлювань. “Мезозойська ера птеродактилів, динозаврів лужкових відходить. Хоч ці динозаври досі не усвідомили, що є український народ і суверенна держава Україна”, – заявила Григорович.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG