Спеціальні потреби

Янукович прагне плідної співпраці з Росією


Питання передачі української газотранспортної системи в управління спільному україно-російському консорціуму продовжують коментувати в обох країнах. Кілька останніх тижнів триває дискусія довкола того, чи готова Україна на такий крок.

Нова хвиля заяв довкола головного стратегічного українського об’єкта – газотранспротної системи, почалася після того, як Президент Росії Володимир Путін сказав, що колеги з України запропонували йому спільно управляти системою в обмін на право українських компаній розробляти газові родовища в Росії.

Після різкої реакції опозиції на цю заяву, парламент прийняв закон, який забороняє будь-яку форму передачі газотранспортної системи із державної власноті. А уряд виправдовувася, мовляв, такі преговори справді проводять, але з приводу новозбудованих ділянок, наприклад “Богородчани - Ужгород”.

Далі вже голова комітету Держдуми Росії з енергетики Валерій Язев заявив, що Росія зацікавлена у всій українській газотранспортній системі, а не в її окремій її частині.

Прем’єр Янукович був змушений коментувати цю заяву. Він підкреслив, що Україна має намір дотримуватися своїх національних інтересів, і в той же час будовувати перспективні відносини з Росією. І знову заговорив про спільний інтерес до окремої ділянки.

Віктор Янукович зазначив: “Ми будуємо перспективну політику стосунків із Росією. Що стосується будівництва “Богородчани – Ужгорож”, безумовно ця дільниця цікава і для нас, і для Росії, як імпортера газу в Європу. На Заході України ми маємо горловину, яка не дає збільшувати обсяги. Тому будівництво цієї дільниці вкрай необхідне”.

Питання довкола передачі ГЗС у спільне управління прем’єр називає дискусійним, як в українських політичних колах, так і в російських. Щодо ініційованого опозицією закону про заборону передачі ГЗС Янукович був негативним, мовляв, зміни до закону про трубопровідний транспорт нічого нового в законодавстві не зробили. Разом з тим, він відзначив, що такі дії не йдуть на користь україно-російським відносинам. І підкреслив, що Україна буде продовжувати процес співпраці з Росією в енергетичній сфері.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG