Спеціальні потреби

Юлія Тимошенко проти вступу України у ЄЕП


Юлія Тимошенко заявила, що боротиметься проти вступу України до ЄЕП на невигідних умовах. Міністерство фінансів, яке очолює Микола Азаров, оприлюднило заяву у відповідь: “лідерка БЮТ вводить людей в оману”.

“Лідер БЮТ Юлія Тимошенко свідомо вводить людей в оману, коли заявляє, що участь України у проекті Єдиного економічного простору призведе до втрати суверенітету, до шкоди національним інтересам України”. Таку заяву оприлюднило Міністерство фінансів України. Як зазначено в документі, розміщеному на сайті міністерства, Тимошенко “не може не знати, що розроблені 2004 року угоди щодо ЄЕП не містять ані створення якогось “наднаціонального органу”, ані інших механізмів передачі будь-кому суверенних прав України”.

За словами авторів заяви, “міфи про наднаціональний орган ЄЕП, передачу комусь суверенних повноважень – це “мертва конячка”, гарцювати на якій безглуздо і смішно”. Натомість, наголошено в документі, проект Єдиного економічного простору між Україною, Росією, Казахстаном і Білоруссю вигідний Україні, оскільки передбачає створення зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень. Протидія проекту з боку Тимошенко – ось де “справжня, а не міфічна шкода для національних інтересів України”, – наголошують автори заяви.

Документ став відповіддю Міністерства фінансів та його очільника Миколи Азарова на заяву лідерки опозиції про те, що вона готова очолити боротьбу проти вступу України до ЄЕП на невигідних для держави умовах. Про це Юлія Тимошенко сказала 12 лютого, коментуючи повідомлення уряду про намір активізувати процес вступу України до Єдиного економічного простору.

Тимошенко нагадала, що угода, підготовлена Азаровим ще за часів першого прем’єрства Віктора Януковича, передбачала створення наддержавного органу ЄЕП, де Україні відводилось 11 голосів, а Росії – 80.

“Ніхто не дозволить Януковичу і Азарову створювати на таких умовах ЄЕП, так само як і віддавати наші енергетичні потужності”, – заявила очільниця блоку.

Хто з двох сторін має рацію? На думку експертів, побоювання Тимошенко не позбавлені підстав. Про це сказав експерт Інституту зовнішньої політики при Дипломатичній академії МЗС Олександр Палій:

“В установчих угодах про створення ЄЕП є чіткий запис, що голоси розподіляються у вищому органі відповідно до економічної потужності країни. Тобто 80% голосів, контрольний пакет, справді отримує Росія. Інша справа, що Україна ратифіковувала угоду про ЄЕП з такою поправочкою, що дана угода не може суперечити Конституції України. Тобто створення цих наднаціональних органів, які записані в угоді про ЄЕП, неконституційне.

Але сьогодні є всі підстави для Юлії Тимошенко поставити питання, наскільки Антикризова коаліція та Янукович рахуються з тим, що створення цього наднаціонального органу є антиконституційним. І тому Юлія Тимошенко цілком природньо порушила цю проблему, тим більше, що вона бачила, як уряд робив очевидні кроки, підтверджені російським президентом і міністром палива та енергетики Бойком і міністром фінансів Азаровим, і Прем’єром Януковичем про те, що ці персони в українському уряді справді збиралися передати в управління Росії щонайменше половину української газотранспортної системи. Після всіх цих заяв у Юлії Тимошенко виникли підстави сумніватися в щирості пана Азарова і пана Януковича”.

Відео - найголовніше

Візит Путіна до Китаю – реакції. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
XS
SM
MD
LG