Спеціальні потреби

Роберт Ґейтс: війна в Іраку має чотири прояви


Міністр оборони США Роберт Ґейтс заявив, що прийняте минулого місяця рішення надіслати до Перської затоки другий американський авіаносець не означає, що Сполучені Штати планують розпочати війну з Іраном. Він, однак зауважив, що таке нарощування військових сил у життєво важливому для США регіоні має послужити пересторогою потенційним ворогам Вашингтону. Заява Ґейтса співпала з оприлюдненням в американській столиці нового розвідувального звіту.

У присутності високопоставлених військовослужбовців США, міністр оборони Ґейтс зазначив журналістам, що США перебувають у стані війни не з Іраном, а іранськими мережами.

Міністр оборони США заявив: "Ми хочемо протистояти шкоді, яку іранці намагаються заподіяти нашим солдатам. Йдеться зокрема про їх причетність до широко використовуваних в Іраку вибухових матеріалів, що нищать наші війська. Ми також намагаємося домогтися від них припинення збагачування урану".

Адміністрація Президента Буша вдається до дедалі більшого тиску на Тегеран через його небажання відмовитися від ядерної програми. Генерал збройних сил США Пітер Пейс також звинуватив Іран у постачанні вибухівки до Іраку і у вишколі там екстремістів. Він сказав, що в результаті недавніх рейдів затримано двох іранських громадян.

Тим часом, у розсекреченій частині розвідувального звіту говориться, що ситуація в Іраку може погіршитися, якщо США не застосують негайної протидії. Національне управління розвідувальної статистики, яке підготувало звіт, також доходить висновку, що ключові елементи насильства можуть бути трактовані як "громадянська війна". Однак дослідники додають, і з цим погоджується Роберт Ґейтс, такий термін можна розглядати лише як спрощену класифікацію дуже складної ситуації.

Роберт Ґейтс каже: "Я вважаю, що в Іраку війна має фактично чотири прояви. Один – це військові дії здебільшого на Півдні, між шиїтами та суннітами. Другий – міжусобний конфлікт у Багдаді, і не тільки в ньому самому. Третій – це повстанці, а четвертий – аль-Кайда".

У звіті Управління розвідувальної статистики США говориться про те, що в Іраку продовжує діяти аль-Кайда. Однак, неспокій серед внутрішніх сил країни нині сильніший від дій цієї мережі. Автори документа попереджають, що хаос може навіть просилитися, якщо не втримається центральний уряд Іраку і ця країна розпадеться на декілька антагоністичних земель.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG