Спеціальні потреби

Україна і Казахстан домовились про співпрацю


Україна і Казахстан планують активізувати співробітництво в енергетичній сфері. Про це сьогодні у Києві заявили президенти двох держав. Найперспективніший проект, від якого можуть виграти обидві країни – добудова трубопроводу “Одеса-Броди” та постачання ним каспійської нафти на європейські ринки.

Казахстан нині активно шукає шляхів для постачання своєї нафти на європейські ринки. Її видобування у цій середньоазійській країні в найближчі роки має суттєво зрости. У той же час Україна потребує альтернативи російській нафті. І також не проти заробити на транзиті середньоазійської сировини до Європи. До цього часу сторони висловлювали лише бажання співпрацювати.

Експерти заявляли, що Казахстан міг би надати необхідні обсяги нафти, а також взяти фінансову участь у добудові нафтопроводу до польського міста Плоцьк. Під час зустрічі у Києві лідери двох країн, здається, нарешті зробили перший практичний крок, який може дати життя проекту “Одеса-Броди”.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив: “Щоб нарешті перейти від розмов до справ, ми створили робочу групу, яка повинна в першій половині цього року опрацювати всі проблемні питання. А це – техніко-економічне обгрунтування, фінансування, учасники проекту, обсяги нафти, подальший продаж. Тоді ми виявимо, які ж проблеми слід вирішувати насамперед”.

Крім трубопроводу “Одеса-Броди” дві країни також можуть співпрацювати й у інших енергетичних проектах. Казахстан висловив зацікавлення у спорудженні нафтових терміналів у порту “Південний” та Керчі. Один із спільних проектів може розпочатися вже цього року, каже Президент України Віктор Ющенко:

“Ми сьогодні говорили про завершення всіх формальних процедур щодо будівництва нафтопроводу “Одеса – порт “Південний”. Його довжина 54 кілометри. Необхідно за 5 місяців усунути всі формальні перепони для того, щоб цей проект можна було реалізувати згідно з графіком у цьому році”.

Проект “Одеса-Броди” завжди підтримували Сполучені Штати. Його розглядають як важливу складову енергетичної безпеки Європи. Посол США в Україні Вільям Тейлор нагадує, що нині у Конгресі розглядають законопроект, який має на меті сприяти енергетичній незалежності України.

Вільям Тейлор зазначив: “Цей законопроект ще не ухвалений. Але в разі його прийняття Уряд США і особливо посольства за кордоном ретельно спостерігатимуть за прозорістю в енергетичній сфері у цій частині світу.

Інша річ, яку ми тако можемо зробити – заохочувати наші провідні енергетичні компанії працювати в Україні, вести активнішу розвідку родовищ нафти та газу, спорудити тут найсучасніше сховище для підпрацьованого ядерного палива і багато іншого, що гарантуватиме енергетичну безпеку країни. У нас є експерти і компанії, які прагнуть надати допомогу такого роду”.

Про проект “Одеса-Броди” нещодавно говорив і Прем'єр Янукович. На економічному форумі у швейцарському Давосі керівник українського уряду висловився за створення міжнародного консорціуму для постачання нафти до Європи. На думку прем'єра, до нього, крім Казахстану і України могли б увійти Азербайджан та Росія.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG