Спеціальні потреби

Невдала спроба діалогу між Україною та Росією


“Україна-Росія: 15 років окремо чи разом?”. Дискусію під такою назвою напередодні візиту російського президента в Україну організували українське інформаційне агентство УНІАН та Російське агентство міжнародної інформації “РИА Новости”. Спроба діалогу між експертами, однак, вилилася в конфлікт.

За 15 років Україна і Росія розійшлися так далеко, що спільної мови не знаходять навіть експерти. Такого невтішного висновку дійшли учасники спільного круглого столу, організованого українським УНІАНом та російським “РИА Новости”.

За задумом організаторів, діалог мав посприяти взаєморозумінню між двома країнами. Та замість відійти від побутових стереотипів і фобій, високочолі аналітики зосередились саме на них. Головний редактор газети “Московские новости” Віталій Третьяков засумнівався в українській незалежності:

«А ось щодо української незалежності, в розуміння проведення своєї політики, то тут у мене великі сумніви... Я цю незалежність бачу насамперед у тяжінні до іншого центру контролю. Якби я бачив незалежність саму по собі, незалежність для себе, я, мабуть, інакше б думав. Але коли бачу, що це просто тяжіння до іншого центру, то в мене сумніви виникають у щирості слів про незалежність. А чого ж, якщо у вас незалежність і ви так за неї боролися – чому ж ви її в Брюссель намагаєтесь спихнути?», -- запитав Третяков.

Інший учасник, ведучий програми “Судіть самі” на Першому каналі Росії, Максим Шевченко, обурювався тим, що Верховна Рада визнала Голодомор 30-х геноцидом українського народу:

«Це наше горе, яке ми в Росії сприймаємо в контексті трагедії колективізації. Вичленування з цього трагічного ланцюга жертв радянської влади тільки українців противне російському розумінню історії».

Гості звинувачували українську владу в “культурному геноциді Сходу України”, відпускали уїдливі ремарки щодо написання окремих підручників з історії і заявляли, що “історія Київської Русі є історією Росії, а не України”. Діалог на такому рівні обурив навіть представника від Партії регіонів. Тарас Чорновіл пішов, хряснувши дверима:

«Десь іноді проходить несприйняття через край. Я знаю позицію російської інтелігенції, яка не все розуміє в Україні, не все сприймає... Але вони не піддають сумніву деякі доктринальні речі, які, на жаль, сьогодні були піддані окремими людьми з російського боку. Для мене це особисто боляче, бо для мене велике значення має налагодження діалогу України – Росії і зняття стереотипів, які є в Україні щодо Росії».

Серед тих, хто залишився “наводити мости”, був голова Центру політичних цінностей Олесь Доній. Як заявив експерт, в Україні слід провести внутрішню дискусію, щоб виробити нову модель відносин з Росією. “Україна дуже слабо працює на російському напрямку. Є атлантичний проект, є європейський проект, але нема російського проекту” -- сказав Доній. За його словами, “Україна фактично не знає, що робити в російському напрямку, і ми бачимо тільки наступальні дії з російського боку, а протидії нема”. На думку політолога, доки не вироблено моделі рівноправних відносин за європейським прикладом, Україна де-факто залишається підлеглою стороною в економічних та культурних відносинах з Росією.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG