Спеціальні потреби

Екс-співробітника ФСБ намагалися отруїти?


У Лондонській лікарні у важкому стані перебуває колишній співробітник Федеральної Служби Безпеки Росії Олександр Литвиненко. Скотленд-Ярд розпочав розслідування за підозрою у замаху на життя Литвиненка.

Потерпілий залишив Росію шість років тому стверджуючи, що ФСБ дало йому завдання вбити російського олігарха Бориса Березовського. Він також стверджував, що за вибухами житлових будинків у Москві, перед приходом до влади президента Росії Володимира Путіна, стояло ФСБ. Востаннє Литвиненко, як повідомляють, розслідував убивство відомої журналістки Анни Політковської. Наразі Литвиненка переведено у реанімацію через погіршення стану здоров'я. Лікарі описують його стан як важкий, але стабільний.

Першого листопада Литвиненко зустрічався в одному з лондонських ресторанів суші з чоловіком, який обіцяв передати йому важливу інформацію про вбивство Політковської. Пізніше він почав себе погано почувати, і за кілька днів потрапив у лікарню. Згодом британська преса ідентифікувала невідомого як італійця Маріо Скарамела. Останнього продовжують розшукувати. А лікарі заявили, що за результатами проведених тестів Литвиненко був отруєний талієм, - токсином, який міститься в отруті для гризунів. Експерти стверджують, що токсин є смертельно-небезпечним для людини, руйнуючи нервову систему. Зокрема токсиколог Джон Генрі каже так: «Ця отрута не має смаку, кольору, запаху. Потрібно приблизно грам, дрібка солі у вашій їжі, щоб убити людину».

Друзі, які відвідують Литвиненка у госпіталі кажуть, що були шоковані його виглядом. «Фізично він виглядає дуже погано, як хворий на рак після сильної дози хіміотерапії чи навіть гірше. Він втратив волосся, дуже худий, він ледве може говорити - він справді виглядає як дуже, дуже хворий», - говорить Олександр Ґолдфарб.

Поки що лондонська поліція не пред'явила жодних звинувачень і не провела жодних арештів. Російський олігарх Борис Березовський, який перебував у п'ятницю у лікарні поряд з потерпілим, звинуватив у замаху на життя Литвиненка російські спецслужби. Водночас служба зовнішньої розвідки Росії, за даними російських мас-медія, заперечила свою причетність до отруєння Олександра Литвиненка. Як заявив керівник прес-служби цього агентства, інформація про таку причетність є вигадкою, і не має під собою жодних підстав.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG