Спеціальні потреби

НСНУ домагається скасування політреформи?


З`їзд НСНУ може ухвалити рішення про скасування політрформи. Про це заявив один із очільнкиів Народного союзу Наша Україна Петро Порошенко. Політологи вже прогнозують можливі конфлікти у владі у разі схвалення такої ініціативи.

Черговий етап з`їзду НСНУ має відбутися у цю суботу. І якщо раніше головною інтригою називали питання про те, хто ж чолить раду партії, то тепер самі парітйці переносять акценти на інші рішення. Член ради політичної партії Народний Союз Наша Україна Петро Порошенко заявляє, що 11 листопада планується розглянути ініціативу скасування політичної реформи.

Як заявила прес-секретар Порошенка Ірина Фріз, її шеф зазначив, що при підготовці документів на розгляд з’їзду, це буде одним із пунктів, адже політреформа виявилася недосконалою, а двовладдя, що вона породжує, певною мірою загрожує державному устрою країни.

Очевидно, що такою ініціативою НСНУ може привернути до себе чимало уваги, адже нинішня влада в особі спікера парламенту Олександра Мороза та прем`єра Віктора Януковича прихильно ставиться до нових конституційних норм і каже про неприпустимість повернення до старої моделі керування державою.

Водночас на боці НСНУ у цій справі може опинитися БЮТ, адже його лідерка Юлія Тимошенко неодноразово заявляла про неприйнятність нової форми правління країною.

Ініціатива щодо ревізії політрефрми може остаточно зцементувати владу у вигляді трьох фракцій парламенту та опозицію у вигляді БЮТу та НСНУ.

Політологи кажуть, що обраний шлях може означати початок періоду політичної нестабільності та серйозних конфліктів. Як заявив голова центру «Софія» Андрій Єрмолаєв, за такого розвитку подій можлива не лише конституційна криза – криза, в якій органи влади не зможуть виконувати свої функції, - але й політичне протистояння з елементами "відкритого протиборства". У зв'язку з цим Єрмолаєв порівняв події кінця 2006 року в Україні з подіями 1993 року в Росії, які, як відомо, завершилися розстрілом Білого дому. "Тоді ця криза теж розпочиналася спочатку з конфлікту амбіцій, потім з неможливості домовленості, потім з кризового варіанту як можливої "маленькой победоносной войны", - сказав Єрмолаєв.

А от у Партії регіонів, схоже, таку заяву Порошенка серйозною не вважають. Як сказав один із очільників партії Євген Кушнарьов, подібні заяви, які ще вчора комусь могли здаватися серйозними, сьогодні у більшості викликають лише усмішку. Наша Україна, якій треба зараз думати про головне – як зберегти себе як суб`єкт політичного життя, все ще живе ілюзіями свого впливу на внутрішню і зовнішню політику держави», - сказав Кушнарьов.

XS
SM
MD
LG