Спеціальні потреби

США невдоволені аграрним рішенням Києва


Сполучені Штати критикують рішення українського уряду в аграрному секторі. Приводом для занепокоєння стало введення нового порядку вивезення із України зерна. Через це компанії-експортери зазнають збитків. Експерти попереджають, що нові правила зашкодять і українським сільгоспвиробникам. Втім, уже є повідомлення, що рішення уряд збирається відмінити.

Півтора десятки вантажних кораблів під прапорами різних країн застрягли в українських чорноморських портах. Більшість із них чекали на завантаження зерном, призначеним на експорт. Проте нині його практично неможливо вивести із країни після того, як уряд запровадив нові умови вивезення зерна на експорт. Відтепер так званим компаніям-трейдерам необхідно отримувати спеціальні ліцензії. Крім того, Кабмін встановив обмеження на його вивезення.

Україна – один із найбільших експортерів зерна. Через поганий врожай на світових ринках цього року спостерігається його дефіцит. Українські урядовці кажуть, що новий порядок ввели для того, щоб захистити внутрішній ринок. Мовляв, якщо нині зернотрейдери вивезуть забагато пшениці закордон, навесні можна очікувати дефіциту. В цьому випадку уряду доведеться імпортувати зерно.

Дефіциту зерна на внутрішньому ринку не спостерігається, кажуть в українській зерновій асоціації. Експерт Олег Навієвський вважає, що підстав обмежутвати експорт з України немає. Рішення завдасть сільському господарству лише шкоди. Вже нині, за деякими оцінками, експортери втрачають майже щодня 400 тисяч доларів, каже він:

«Якщо трейдери втрачають якісь прибутки, то відповідно і фермери будуть втрачати через нижчі закупівельні ціни. Відповідно від цього постраждає все сільське господарство. Тобто ті, хто виробляє зерно».

Занепокоєння цим рішенням висловили й Сполучені Штати. Адже через обмеження експорту пшениці зазнають збитків зокрема й американські компанії, які працюють на українському ринку. Посол США обговорював цю проблему із міністром аграрної політики Юрієм Мельником. Деякі оглядачі кажуть, що такі кроки можуть вплинути на плани України стати членом СОТ. Говорить речник посольства США Джон Селліван:

«Запровадження такого ліцензування та квотування надсилає дуже поганий сигнал стосовно відкритості України у зовнішній торгівлі. Така політики може негативно вплинути на інвестиційний клімат і на довіру до зусиль України у напрямку подальшої лібералізації торгівлі. Ми заохочуємо український уряд дотримуватися прийнятих у світі правил торгівлі і не обмежувати експорт зерна в ситуації, коли немає загрози його дефіциту на внутрішньому ринку».

І щойно, о 1830 за Києвом, надійшло повідомлення, що український уряд вирішив скасувати встановлені минулого тижня обмеження на вивезення зерна за кордон.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG