Спеціальні потреби

Обговорено житлово-комунальнi проблеми


Проблеми житлово-комунального господарства обговорили на всеукраїнській нараді, що відбулася у містечку Котовськ, Одеської області. Про актуальність цього питання, особливо напередодні зими, свідчив переповнений представниками місцевого самоврядування з усіх областей України зал міського Будинку культури. У нараді взяли участь голова Верховної Ради України Олександр Мороз, віце-прем`єр-міністр України Володимир Рибак, заступник голови секретаріату президента України Віктор Бондар.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз у своєму виступі перед учасниками представницького заходу сказав, що питання діяльності житлово-комунального господарства набуло особливої гостроти після нещодавнього підвищення цін на енергоносії. Він висловив сподівання, що від багаторічних розмов про необхідність реформування ЖКГ в Україні перейдуть до реальних справ.
Верховна Рада нині працює над змінами до чинного українського законодавства і Конституції, які стосуються реформи місцевого самоврядування.

„Якщо ми це вирішимо – тоді і реформа ЖКГ стане реальністю. У цьому питанні я прохаю вашої підтримки, бо політичні партії представлені у парламенті мають різне бачення розв`язання існуючих проблем. Учора усі вони були за реформу системи самоврядування, а сьогодні результат голосування залежить від того, хто до якої коаліції належить, бо це досить часто не збігається з амбіціями окремих політиків”, сказав Олександр Мороз.

Голова Верховної Ради наголосив і на необхідності вже найближчим часом внести зміни до Закону „Про вибори в Україні” таким чином щоби голосування далі відбувалося за партійними списками, але кожен народний обранець відповідав за вирішення проблем у конкретно визначеному окрузі.

Віце-прем`єр-міністр України Володимир Рибак назвав питання реформування ЖКГ серед найактуальніших. Від цього, на його думку, залежить настрій людей і оцінка роботи уряду. Мабуть не випадково, що ці питання розглядалися на останньому засіданні Кабміну.

Подібні нинішній наради вже були проведені у містах Алушта, Бердянськ, Донецьк, Київ. Вони мають допомогти скласти чітку програму реформування житлово-комунального господарства на найближчі п`ять років. “Питання потребує особливої уваги, бо ще рік чи два – підготувати нині існуюче господарство до зими буде практично неможливо”, -- зазначив вiце-прем`єр.

Володимир Рибак закликав залучати до реформування ЖКГ у регіонах і інвестиції Світового банку за допомогою реалізації різноманітних пілотних проектів.

Присутні на нараді представники місцевого самоврядування наголошували на необхідності припинити практику перекладання відповідальності за проблеми, пов`язані з нинішнім підвищенням тарифів, з уряду на владу у регіонах.

Міський голова Славутича, Київська область, Володимир Удовиченко переконаний, що правової бази для реформування ЖКГ у повному обсязі не існує:

„Верховна Рада не схвалила ще 50 законопроектів, серед них і житловий кодекс. Місцеве самоврядування готове до реформування і сподівається, що до 15 квітня наступного року народні депутати України ухвалять необхідні постанови”.

А заступник голови секретаріату президента України пан Бондар назвав питання реформування ЖКГ одним з пріоритетів державного будівництва, діяльності Верховної Ради, Кабінету Міністрів:

„Президент України глибоко переконаний, що реформування житлово комунального господарства можливе лише одночасно з підготовкою адміністративної, бюджетної, податкової реформ. Одночасно ми розуміємо, що треба розмежувати функції і повноваження президента і уряду. Для цього зараз слід схвалити Закон „Про Кабінет Міністрів... Нині ж поточні питання господарської діяльності держави, питання тарифів, підготовки до зими – є у колі відповідальності уряду. Президент відповідає за міжнародну, оборонну політику, правоохоронний блок, національну безпеку... Сьогодні ми є свідками формування нової політичної системи в країні. Різні гілки влади не повинні займатися одними і тими ж питаннями... Президент готовий співпрацювати з урядом, парламентом. Віктор Ющенко першим ініціював, приміром, вихід з парламентської кризи”.

Пан Бондар запевнив, що секретаріат президента, уряд та апарат Верховної Ради „сьогодні налаштовані на співпрацю”.

Представники Одеської області покладали особливі надії на результативність всеукраїнського заходу. Це не випадково, адже саме у придунайських містах Вілкове і Килія минулої зими мешканці багатоповерхових будинків опинилися без тепла. Заступник голови Одеської обласної Ради Микола Тіндюк запевнив, що проблема забезпечення теплом саме цих населених пунктів є серед найгостріших проблем і сьогодні. Нині ведуться роботи з метою перевести житлові будинки Килії і Вілкове на опалення від електроенергії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG