Спеціальні потреби

Нашу Україну закликають виходити з опозицiї


Політики із різних таборів закликають лідерів блоку Наша Україна повернутися до переговорів про створення широкої парламентської коаліції. Попри це про-президентська політична сила вчергове підтверджує, що має намір працювати в опозиції. Хоча теоретична ймовірність переформатування правлячої коаліції й надалі залишається.

Попри заяви про перехід в опозицію Президент Ющенко досі бачить блок Наша Україна у складі широкої коаліції. Щоправда, каже про це не сам глава держави, а спікер парламенту Олександр Мороз. У понеділок він обговорював із президентом ситуацію в країні.

Виглядає, що президент – нині єдиний, хто може вплинути на відновлення коаліційних переговорів. Ті, хто вважають доцільним створення широкої коаліції, радять главі держави вплинути на Нашу Україну і переконати її лідерів сісти за стіл переговорів. Серед них і колишній президент Леонід Кравчук:

«Ющенко, на мою думку, має скласти з себе повноваження почесного голови партії і заявити, що він буде діяти в інтересах України, в інтересах народу, а не буде, скажімо, лякати як зараз Наша Україна - вот ви приймете щось, а Ющенко не підпише. А ви триста голосів для того щоб подолати вето не наберете. Я задаю запитання - це боротьба проти кого, проти Януковича? Ні, це боротьба проти власного народу».

В самій же Нашій Україні надалі кажуть про неможливість відновлення коаліційних переговорів. Мовляв, для цього вичерпали усі форми діалогу. Речник блоку Тетяна Мокріді закликала припинити спекуляції навколо цієї теми, додавши, що політична сила, яку вона представляє, вже має план роботи в опозиції. Один із керівників блоку Роман Безсмертний вважає, що позиція президента не може вплинути на рішення політичної сили.

Хоча принаймні теоретична ймовірність створення широкої коаліції за участю блоку все ж існує. Її сценарій змалював народний депутат Вячестав Кириленко. Він пропонує проголосувати за текст Універсалу у Верховній Раді, надавши йому статусу закону. В такому випадку, вважає парламентарiй, невиконання положень Універсалу призведе до відставки уряду.

Щоправда, доцільність такого кроку ставить під сумнів голова Верховної Ради Мороз. Втім, він не виключає, що за певних обставин Універсал має набути ознак закону:

«Універсал – це документ політичний. Скоріше морально-політичний документ. Але якщо виконати п’яту частину 85 статті Конституції про засади внутрішньої та зовнішньої політики, яка стосується всіх сфер суспільного життя, то він там може знайти відображення повністю, і таким чином, проходячи через Верховну Раду, він набере юридичної сили».

Тим часом на позицію Нашої України намагаються вплинути й іншими способами. «Регіонал» Тарас Чорновіл каже, якщо блок справді піде в опозицію, уряд може звільнити не тільки міністрів, призначених за квотою «нашоукраїнців», а й висуванців президента, зокрема керівника МЗС Бориса Тарасюка. Так само, в силах Партії регіонів відправити у відставку практично усіх голів райдержадміністрацій у східних та південних областях країни.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG