Спеціальні потреби

Чи вірять американці в Бога?


На це запитання дали позитивну та науково обґрунтовану відповідь соціологи Бейлорського університету - баптистської вищої освітньої установи, що у Техасі. Однак, зауважили дослідники, поняття Бог різноманітні конфесійні групи трактують неоднозначно.

Результати досліджень Бейлорського університету показали, що віра в Бога та взагалі релігійність глибоко закорінені в американському суспільстві. Один з керівників опитування - Кевін Дотерті викладає в університеті соціологію. «Хоча в Бога вірять 95 відсотків американців, ми дійшли висновку, що не всі вони однаково собі його уявляють. Фактично окреслено чотири основні групи віруючих», - каже він. Дослідники з'ясували, що 31 відсоток американців вірять у Бога авторитарного, який пильнує і карає. 23 відсотки вірять у Бога милосердного, присутнього в людських стосунках, доброзичливого і толерантного до людських слабкостей. А в уяві інших Бог стежить за нами критичним оком - не втручається в людські стосунки, утім пильнує поведінку кожної окремої особи. І врешті - Бог, який стежить за нами з відстані. Після сотворіння світу він віддав його на милість людей.

Такі трактування Бога притаманні не лише християнам. Кевін говорить так: «Америка в основному, але не повністю християнська країна. Переваги концепції чотирьох богів в тому, що байдуже, чи ви іудей, індус, мусульманин, або ж християнин. В уяві Бога у всіх конфесіях прослідковуються спільні риси». Дослідники університету намагалися прослідкувати, наскільки такі фактори як освіта, релігія, місце проживання чи матеріальний стан впливають на релігійні вірування. «Менш вірогідною, щоб люди з кращим достатком уявляли Бога як грізну надсилу. Для людей з кращим матеріальним станом також менш типово об'єднуватися в релігійні громади», - додає Кевін Доґерті.

Опитування продемонстрували, що релігійні вірування з політичними поглядами здебільшого не пов'язані. Виключення становлять хіба що представники християн-протестантів - євангелісти. Бо в уяві цієї конфесії, Бог пильно стежить за дотриманням людьми моральних принципів. А між тим євангелістами себе вважає третина американців. Вони воліють голосувати за кандидатів, що виступають проти абортів чи одностатевих шлюбів, бо вбачають у цьому порушення божих законів. Саме на цю групу людей, каже професор Доґерті, можуть сміливо покладатися консервативні політики.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG