Спеціальні потреби

Вступ до НАТО - питання поінформованості


Якщо українці отримають інформацію про НАТО, вони самі підганятимуть владу вступати в Альянс. У цьому впевнені експерти Фонду “Демократичні ініціативи”, що започатковує щотижневе видання “ясників” – просвітницьких матеріалів, які пояснюватимуть необхідність вступу України до НАТО.

Україна вийшла з епохи “темників”, але так і не прийшла в епоху “ясників” – жартують у Фонді “Демократичні ініціативи” і обіцяють друкувати “ясники” щотижня. У просвітницьких матеріалах, які з'являться на сайті “Демініціатив”, буде об'єктивна інформація про НАТО і ті вигоди, які кожен громадянин отримає від вступу.

Наразі пересічні українці мали справу зі стереотипами, але аргументів не чули. Об'єктивне знання одразу змінить громадську думку на користь НАТО, -- переконані директор Демініціатив Ілько Кучерів і експерт Олександр Палій:

"Можна швидко змінити громадську думку, якщо пояснити людям, у чому їхні інтереси."

"Тобто єдине, чого не вистачає сьогодні суспільству, це об”єктивного знання про НАТО і про інтереси України в даному питанні. Відверто кажучи, якби українське суспільство знало, які вигоди і наслідки матиме вступ України до НАТО для них особисто, для їхньої безпеки і майбутнього всієї країни, наше населення гнало б політиків у бік НАТО досить інтенсивно і енергійно."

Ось лише деякі аргументи, що висвітлюватимуться в “ясниках”. Інвестиції після вступу країни до НАТО зростають удвічі наступного року і ще удвічі через рік. Так було в Польщі, Чехії, Угорщині, в країнах Балтії; так відбувається зараз в Румунії і Болгарії, і це, як то кажуть, медичний факт. Медичним фактом є і те, що вступ до НАТО означає радикальне прискорення омріяного вступу до Євросоюзу – на це вказує хоча б недавній приклад Болгарії і Румунії. Бідні країни, що вступають до НАТО, одразу приєднуються до “золотого мільярду” і з країн третього світу переходять у першу лігу. Всупереч поширеній думці, вступ до Альянсу не коштуватиме аж так дорого – за оцінками, від 50 копійок до 5 гривень на кожного українця на рік. Зате дасть надійні гарантії безпеки, -- каже координатор програми “ясників” Олександр Палій:

"Чи ви чули коли-небудь, щоб якась країна претендувала на Норвезькі острови? Чи намагалася перекопати Берингову протоку і привласнити собі якісь території? Ні. Чому – тому що Норвегія є членом НАТО і тому що будь-які претензії на їхню територію будуть мати наслідки і захист з боку всіх 25 інших членів НАТО."

Вступ України до НАТО аж ніяк не означатиме, що у Феодосії чи Дніпропетровську з'являться іноземні військові бази – наприклад, члени Альянсу Данія і Норвегія прямо забороняють розміщення іноземних військових баз на своїй території. І жодна країна – Чехія, Угорщина, Болгарія – в результаті вступу до НАТО не зіпсувала стосунків з Росією. Відносини Балтійських держав з Російською Федерацією не загострилися, а тільки нормалізувалися. Чому ж тоді Москва так панічно боїться вступу України? І знову Олександр Палій:

"Москва не боїться вступу України до НАТО, вона вдає, що вона боїться. Всі розмови про якесь розміщення якихось баз виглядають для експертів дуже смішно. Через те що сьогодні, у вік ракетних технологій наближення бази на якихось 100 кілометрів убік і 100 в інший бік - це абсолютно нічого не вирішує. І тому росіяни роблять вигляд, що вони бояться. А насправді вони бояться одного – що в результаті вступу України до НАТО на території України вже не можна буде почуватися так вільно, як вони почуваються зараз, не можна буде проводити різноманітні заходи дестабілізаційні. Фактично тоді Росія втратить вплив на Україну. І це єдине, що насправді загрожує Україні. Більше нічого."

Як кажуть експерти, українські політики достатньо поінформовані для того, щоб знати: членство в Альянсі відповідає національним інтересам України. І якщо виступають проти, значить нехтують національними інтересами:

"Те, що ми побачили в Брюсселі, ці заяви Віктора Януковича, це демонстрація позиції, що для цих людей інтереси України не є цінністю."

Нагада: свою заяву про неготовність України до членства в НАТО прем'єр Янукович обґрунтував непопулярністю ідеї серед українського населення. За останніми даними соціологів, якби референдум про вступ до НАТО відбувався нині, “за” проголосували б 20% опитаних і понад 60% висловилися б проти. Водночас результати опитувань у поінформованій аудиторії кардинально різняться. Так, українські експерти, опитані Фондом Демініціативи, виступають майже одностайно за.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG