Спеціальні потреби

Шанси Грузії вступити у НАТО кращі, ніж в України?


Грузія зрівнялась з Україною у статусі щодо перспектив набуття членства у НАТО. Американські експерти навіть вважають, що тепер Грузія має кращі перспективи щодо вступу до альянсу, аніж Україна.

Зокрема професор Тарас Кузьо переконаний, що після сформування нового уряду на чолі з Віктором Януковичем Україна втратила статус лідера у регіоні - країни, яка могла бути прикладом демократичних змін і навколо якої могли об'єднатись менші країни регіону, які намагаються проводити демократичні реформи. На сьогодні, на думку професора Кузя, Україна навряд чи може претендувати на запрошення до Плану дій для набуття членства в НАТО на саміті альянсу в Ризі, про що ще на початку весни українські урядовці говорили як про доконаний факт. Натомість Грузія, яка ще до недавна значно відставала від України у співпраці з НАТО, розпочинає програму інтенсивного діалогу. «З тим, що відбулось з поверненням Януковича, Україна більше не може вдавати з себе лідера у регіоні. Що ми маємо сьогодні - Грузія у повному сенсі попереду України. Для цього є декілька причин: по-перше у Грузії є лідер. В Україні немає лідера. І це говорить не лише Тарас Кузьо. Ви можете спитати будь-яку офіційну особу в американському уряді приватно і вони вам скажуть абсолютно те саме - країна немає лідера. А якщо він є, то можливо це пан Янукович, а не пан Ющенко. По-друге у Грузії підтримка НАТО складає 70 відсотків, в Україні - 20 відсотків, у дев'яностих роках вона складала 30 відсотків. Також у Грузії відбуваються консервативні реформи. Союзники революції троянд не розколоті. Союзники оранжевої революції розкололись у вересні минулого року. Навіть для мене було сюрпризом, що посадові особи США і, відповідно, офіційні особи НАТО, багато з них вважають, що Грузія зараз у кращій позиції, ніж Україна. Це не означає, що Грузія вступить у НАТО перед Україною, але у процесі, який веде до членства, виглядає, що Грузія рухається швидше за Україну», - додає Тарас Кузьо.

Директор відділу міжнародної політики у німецькому фонді Маршала у Вашингтоні Джон Ґлен вважає, що перед Україною та Грузією стоять дуже різні завдання на шляху до вступу у НАТО. Зокрема він говорить так: «Завдання, які стоять перед Україною на шляху членства у НАТО та завдання, які стоять перед Грузією, яка має проблеми з сепаратизмом, рівень корупції - дуже різні, але рішення щодо них будуть швидше за все ухвалюватись на основі результатів прогресу у подоланні проблем, які демонструватимуть країни. Ці рішення мають певний символізм. В ідеальному світі, успіх однієї країни спонукає іншу країну досягти таких же успіхів».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG