Спеціальні потреби

Буш знайшов компроміс в допитуванні ймовірних терористів


Президент США Джордж Буш і троє сенаторів його Республіканської партії заявили, що досягли компромісу у питанні того, як утримувати і допитувати затриманих за підозрою у тероризмі людей. Обидві палати Конгресу мають голосувати законопроект у цій справі наступного тижня.

Білий дім пропонував своє пояснення основних принципів Женевських конвенцій, - які забороняють тортури, - щоб дозволити працівникам ЦРУ вдаватися до жорстких методів допиту осіб, які підозрюються у тероризмі. В тому числі тут йдеться про 450 людей, яких утримують на військовій базі Гвантанамо на Кубі. Однак сенатори-республіканці Джон Ворнер, Джон МакКейн та Линдсі Ґрегем переконували, що такі дії порушать Конвенції, поставлять під загрозу американські війська і послаблять імідж Сполучених Штатів за кордоном. У результаті Білий дім понизив свої вимоги, а сенатори погодилися з тим, що саме президент інтерпретуватиме Женевські конвенції. «Угода, яку ми підписали, дає президенту ті інструменти, які йому потрібні, щоб й далі вести війну з тероризмом і мати можливість притягти цих людей до відповідальності. Я також вірю, що ця угода не розходиться з тим, що написано в Акті про поводження із ув'язненими. І немає сумніву в тому, що цілісність, дух і стиль Женевських конвенцій були збережені», - додав сенатор Джон МакКейн.

Повідомлення про це застало президента Буша у Флориді. На нього він відреагував так: «Мені приємно говорити, що ця угода збереже єдиний найбільш потужний інструмент, який стоїть на захисті Америки і не дозволить терористам чинити атаки. Це - програма ЦРУ, яка дозволяє допитати найбільш небезпечних у світі терористів і розкрити їхні секрети. Угода також дозволяє створити воєнні комісії, які судитимуть цих безсовісних убивць».

Однак деталі про методи допитів не дуже зрозумілі. Відомо, що угода дозволятиме використання таємних свідчень під час проведення суду над підозрюваними в тероризмі особами. Вона б також підготувала воєнні суди до проведення слухань і винесення кримінальних вироків. Утім, більшість затриманих у Гвантанамо так і не почули кримінальних обвинувачень на свою адресу. Для таких ув'язнених закон би заборонив давнє право, що дозволяє судді оспорювати утримування людини без пред'явлення їй обвинувачень. Спостерігачі-правники говорять, що може виникнути проблема, на якій і зосередять свою увагу опоненти, коли обидві палати Конгресу почнуть розглядати законопроект у цій справі наступного тижня.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG