Спеціальні потреби

Як відбудовуватимуть Ліван


Війна в Лівані між Ізраїлем і угрупованням Гезбола призвела до сотень людських жертв та завдала Лівану матеріальної шкоди на мільярди доларів. Якими ж є міжнародні зусилля у відбудові цієї країни?

Чистка руїн продовжується в південному Лівані, де бойовики Гезболи понад місяць воювали з Ізраїльським військом. Це перший крок - один з багатьох, що їх країна мусить зробити, щоб впорядкувати не тільки доми, а й життя своїх громадян. Патріс Керам з американського інституту миру говорить, що пріоритетним є забезпечення необхідного мінімуму. А це означає доставку таких речей першої необхідності як харчі, ліки, прісна вода та електроенергія.

Ліванський уряд підраховує, що лише сама доставка коштуватиме сотні мільйонів доларів. А Ліван ще не розрахувався з попередніми боргами війни. «Значно підрісший після громадянської війни 1975-1990 років державний борг Лівану нині майже вдвічі перевищує валовий обіг вітчизняної продукції. А цей обіг - один з найбільших у світі», - додає Патріс.

Після закінчення останніх боїв, Ізраїль установив блокаду в Ліванських аеропортах і приморських портах, дозволяючи виключно комерційні рейси та розвантаження лише медикаментів та харчових продуктів. Представник Світового Банку Джамаль Саґір каже, що ця блокада, в сукупності з нанесеною сільському господарству та промисловості шкодою, вже обійшлася в «добру копійку»: «Кожного дня економіка у аграрному та промисловому секторах втрачає 30 мільйонів доларів тому, що вони не можуть експортувати, не можуть виробляти».

На конференції минулого місяця в Швеції міжнародні жертводавці обіцяли дати майже мільярд доларів, щоб допомогти Ліванському урядові. Сполучені Штати пожертвували 230 мільйонів. Вильям Ґарвелинк з Американського агентства міжнародного розвитку каже, що США в додаток надаватимуть індивідуальну допомогу тим, чиє житло було лише частково зруйноване. Зокрема він говорить так: «Люди можуть зробити ремонт, пред'явити неурядовій організації ваучер. А представник-неурядовець перевірить, що зроблено та компенсує витрати». Отже допомога надається як у малих, так і великих масштабах. Завдання не з легких - каже представник Світового Банку Джамал Сагір.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG