Спеціальні потреби

США роблять поступ у боротьбі з тероризмом


Міністр внутрішньої безпеки США Майкл Чертоф заявив, що Сполучені Штати роблять дедалі більший поступ у заходах стосовно захисту американців від можливих терористичних атак.

Утім він наголосив, що попереду багато роботи. Особливої уваги вимагають такі ділянки, як безпека портів та загроза з боку так званих «доморощених» терористів. Майкл Чертоф зазначив сенаторам, що поступ досягнуто в багатьох ділянках. Він зокрема відзначив позитиви у гарантуванні безпеки аеропортів створенням серед іншого інтегрованих списків, які допомагають виявляти ймовірних терористів, коли ті вдаються до спроби потрапити до країни зокрема повітряними шляхами. Однак вміністр каже, що цих заходів все ще не досить. «Попереду багато роботи. Гадаю, що протягом п'яти наступних років важливо буде виявляти не вже відомих, а радше невідомих терористів. Тих, імена яких ще ідентифіковані», - говорить він.

Одна із слабких ділянок - це безпека портів. Чертоф сказав представникам сенатської комісії, що 80 відсотків контейнерів, що прибувають до США морським шляхом, перевіряють на наявність радіації, щоб часом до країни не завезли контрабандним шляхом ядерні матеріали. Чертоф додав, що вже до кінця цього року перевірятимуться усі 100 відсотків вантажів. Він, утім, не виключив вірогідності того, що таки деякі контейнери залишаться неперевіреними. Це визнання викликало критичні зауваження з боку сенатора демократа зі штату Нью-Джерзі Френка Лотенберґа.

Учасники слухань також порушили питання про «доморощений тероризм» з боку розчарованих життям американських мусульман. Фахівець з питань контр тероризму Нью-Йоркського міського управління поліції Ричард Фолкенрат попереджає про деякі тривожні суспільні прояви. «Ви можете бачити поширення мусульманської екстремістської ідеології, войовничість та салафізм в ісламі, які на нашу думку приводять до тероризму. Поширення такої ідеології дуже добре зафіксоване закордоном. Багато людей про це пишуть, обговорюють у телепрограмах. Ми це спостерігаємо і маємо вагомі прояви цього також у місті Нью-Йорку», - говорить він.

Утім міністр Чертоф ставиться до вирішення проблеми оптимістично. Зокрема його відповідь була такою: «Наше суспільство має конкретні переваги, що робить нас менш уразливими, аніж деякі країни в Західній Європі. Однак це не означає, що ми повинні забути про пильність до того, що спричинює радикалізм. Нам слід продовжувати дружньо ставитися до спів-громадян мусульманської віри, продовжувати наголошувати на неприйнятності етнічної ворожнечі. І тоді можна буде спинити будь-які тенденції у нашому суспільстві, які могли б перетворитися на те, що ми нажаль бачимо закордоном».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG