Спеціальні потреби

ВР припинила повноваження сумісників


Сьогодні Верховна Рада припинила депутатські повноваження міністрів-сумісників. Процедура супроводжувалася казусом: у поданих заявах міністри-регіонали припустилися орфографічних помилок при написанні власних посад.

Міністри-регіонали не знають, як правильно писати українською назви своїх посад. Перший віце-прем`єр Микола Азаров вважає, що прем`єр пишеться "прем`ер". Міністр екології Василь Джарти у слові екологія начертав російську літеру “э”. Володимир Рибак хоч і впорався з літерами е і є, однак проколовся на відмінках, написавши “у зв`язку із призначенням на посаду віце-прем`єра-міністра”, а до того ж у даті замість серпня поставив август. Андрій Клюєв, заповнюючи заяву про складення з себе депутатських повноважень у зв`язку із призначенням віце-прем`єр-міністром, назву посади написав російською. А глава уряду Віктор Янукович, який свого часу прославився тим, що у назві власної посади зробив аж три помилки, цього разу, від гріха подалі, подав заяву з текстом, видрукованим на комп`ютері.

Про те, що міністри-регіонали написали безграмотні заяви, журналістів повідомила народний депутат від “Нашої України” Лілія Григорович. При цьому вона висловила думку, що всіх держслужбовців, які не володіють державною мовою, слід зобов`язати пройти тримісячний лікнеп.

У вівторок свої мандати здали 12 народних депутатів-сумісників. Верховна Рада достроково припинила повноваження десятьох членів нового уряду Януковича, Азарова, Клюєва, Джарти, Рибака, Тулуба, Ніколаєнка, Рудьковського, Тарасюка і Павленка, а також голови Фонду держмайна Семенюк і очільника “Укрзалізниці” Козака.

Наразі у парламенті залишаються троє сумісників. Це голова НАК “Нафтогаз України” Івченко, омбудсмен Карпачова та міністр юстиції Зварич.

При цьому Роман Зварич досі не подав заяви про складення депутатських повноважень. А тому Верховна Рада зажадала через суд забрати у цього депутата мандат, як також припинити нарахування йому депутатської зарплатні.

Нагадаю: перед відкриттям сесії Верховної Ради лідерка опозиції Юлія Тимошенко заявила, що нинішній український уряд нелегітимний, оскільки міністри не здали своїх депутатських мандатів. Згідно із законом, якщо народного обранця призначають на посаду у виконавчій владі, то впродовж 20 днів він мусить скласти свої депутатські повноваження.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG