Спеціальні потреби

У світ приходить новий вид залежності – від електронних пристроїв


Звісно, що нові технології покликані допомагати людям у повсякденному житті. Однак експерти застерігають, що повсякчасне використання різноманітних електронних приладів може викликати таку ж залежність від них, як, скажімо, від азартних ігор, наркотиків чи алкоголю.

Тепер, здається, майже кожен є на зв'язку за допомогою бездротових технологій. Люди розмовляють по мобільних телефонах, або ж перевіряють свою електронну пошту на ноутбуку. А за допомогою смартфону, - тобто розумного телефону, вони можуть робити і перше, і друге, і ще багато чого іншого. Аналітики кажуть, що за минулий квартал по світу було замовлено майже 19 мільйонів смартфонів - з ний більше мільйона - у Китаї. Смартфони та персональні цифрові асистенти, або як їх ще називають англійською – PDA, змінили спосіб життя багатьох людей, інколи на краще. Зокрема пересічні люди говорять так: ''Я його постійно використовую, перевіряю електронну пошту. Це мій мобільний. Це мій календар. Усі мої контакти тут''. ''Він збільшив мою здатність вирішувати питання, спілкуватись з людьми''.

Однак дехто каже, що існують негативні сторони використання смартфонів: ''Хоча і зручно мати його, коли ви не в офісі, але як наслідок, ви почуваєтеся, наче увесь час в роботі. Коли така штука у вас під рукою - кінця-краю роботі немає''. Рік Уено - менеджер готелю Шератон у Чикаго. Він визнає, що сам мав залежність від свого смартфона Блекбері. ''Я відповідав на електронні листи о другій ночі. Писав листи, поки чистив зуби. Переглядав електронну пошту за обідом з дружиною'', - додає він.

Браян Робінсон написав книгу "Прикутий до робочого столу". За його словами, новітні технології можуть викликати таку ж залежність, як азартні ігри та алкоголь.

''Існують люди, які відчувають непереборну потребу постійно бути на зв'язку. А їм, натомість, можливо потрібна допомога фахівця або спеціальної програми для подолання залежності'', - говорить Браян.

Нещодавнє дослідження показало: люди, які багато користуються новітніми технологіями, мають більшу схильність стати трудоголіками. Професор Ґейл Портер зі Школи Бізнесу Ратґерського Університету каже, що це може мати руйнівні наслідки: ''Їм вже не до сім'ї, не до друзів. Вони нехтують самі, відмовляють собі у сні і тому подібне''.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG