Спеціальні потреби

Лікарі винайшли спосіб як прижити трансплантанти


Врятовані трансплантацією органів пацієнти змушені дослівно ''до кінця своїх днів'' приймати ліки для того, щоб адаптувати пересаджені органи. Але вчені розробили нову процедуру, яка полегшить життя багатьом пацієнтам.

Луїс Вашанскі з Південної Африки був першим у світі пацієнтом, якому зробили пересадку серця. Через 18 днів після операції в грудні 1967 року він помер від запалення легенів тому, що препарати, які він приймав від запобігання відторгнення чужого органу, знищили здатність тіла боротися з інфекцією. Пересадка органів стала звичною практикою аж у 80-их роках із затвердженням нового медикаменту: циклоспорину, який запобігає відторгненню без послаблення імунітету тіла до інфекцій.

Одначе подібні ліки від запобігання відторгненню можуть давати серйозні ускладнення і їх, крім того, доводиться приймати до кінця життя. Сьогоді Крістофер Макмаан не приймає жодних ліків - через чотири роки після трансплантації нирок. «Це просто подарунок долі. Мені подобається, що не мушу рано вставати для своєчасного прийому ліків», - говорить він.

А позбутися необхідності в щоденній дозі медикаментів стало можливим завдяки трансплантації не лише нирок, а й кісткового мозку донора, щоб тіло пацієнта змогло виробити відповідний імунітет. «Ми, можна сказати, обдурюємо імунну систему, щоб вона думала, що орган донора є частиною власного тіла», - говорить лікар Дейвид Сахс.

Одначе, пацієнт мусить раніше перенести радіаційну терапію та хіміотерапію, аби ослабити власну імунну систему, що є виснажливою процедурою. «Це, звісно, був болючий, важкий процес, але настільки корисний, що мене підбадьорувало», - каже Крістофер Макмаан.

Дженіфер Серл - одна з 10 реципієнтів нирок, які успішно пройшли нову процедуру. Вона говорить так: «Я б назвала звичайну пересадку нирок лікуванням, але не зціленням. А ось це - таки зцілення».

Поки що нову процедуру застосовують виключно при трансплантації нирок. Але лікарі кажуть, що згодом її зможуть використовувати при пересадці й інших органів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG