Спеціальні потреби

Українці - за Януковича, а не перевибори


Понад сорок відсотків українців позитивно оцінюють кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем’єр-міністра і майже сорок відсотків ставляться до цієї кандидатури негативно. При цьому більше половини громадян виступає проти розпуску парламенту і дострокових виборів. Такі результати опитування оприлюднив Центр Разумкова.

Українці поділилися навпіл. Одна половина, 44%, за або скоріше за кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем’єр-міністра. Друга – 39% – проти чи частково проти того, щоб лідер Партії регіонів очолив уряд. При цьому виглядає так, що всі прихильники живуть на Сході і Півдні, усі противники – на Заході і в Центрі.

В той час, як у східних областях вже почали масовий збір підписів на підтримку кандидата Януковича, у Києві його симпатиків раз, два та й годі:

- Я думаю, що Азаров більш прийнятний, бо більше людям подобається. Але Янукович теж добрий спеціаліст.

- Тільки Янукович. Чому – ну тому що я з Харкова.

Помаранчева столиця хоч і зневірилась у своїх лідерах, хоч і втомилась від невизначеності й чвар, однак антигероя Майдану Януковича не сприймає категорично і другого його пришестя очікує з острахом:

- З острахом. По багатьох причинах. Зокрема тому, що він сидів в тюрмі.

- Я протів. Не хочу я його. Я тюремщика не хочу, щоб він був при власті.

- Не хотілося б. Бо сором від інших народів.

- Це буде тюрма закритого типу... Я не знаю, що тоді чекати. Відчуття те, що не сьогодні-завтра щось повинно відбутися таке екстра негативне.

- Просто страшно. Люди не знають, що буде завтра. З молоді багато хто тікає. Серед знайомих дуже багато хто поїхав в Канаду, Штати і не збирається повертатись.

- Я взагалі не можу розмовляти на цю тему... Дуже не подобається. А як вона може подобатись... Я взагалі вважаю, що людина, яка пише слово професор з двома ф, не може бути прем’єр-міністром, і все. Ну якось не інтелектуальна він людина.

- Янукович - це катастрофічно для України. В нас якась коротка пам’ять. Ми забули, що два роки назад ця людина тричі фальсифікувала вибори, вона не любить української культури, не знає, вона неграмотна. Це страшна людина. Якщо ми виберемо, це буде друга Полтавська поразка, знову темна хмара на сотні років.

Чи є вихід? Ідея розпуску парламенту не знаходить великої підтримки у населення. За даними соціологічної служби Центру Разумкова, майже 53% громадян проти того, щоб розпускати Раду і обирати нову. А ось що кажуть у революційному Києві:

- Це буде як вихід із того положення, щоб не допустити дійсно оце негативне царство.

- Я думаю, що треба, але не хотілося б спочатку це все починать. Народ втомився.

- Нема сенсу його розпускать. Все одно регіони більше наберуть.

А дехто з киян каже: хоч ми ніколи не зможемо полюбити Партію регіонів, але як хотіли демократії, то мусимо приймати її плоди:

- В принципі, це результат виборів. І в демократичній країні та партія, яка перемогла на виборах, мусить очолити уряд незалежно від того, як би хто до цього не відносився. Це демократична процедура. Я взагалі достатньо позитивно сприймаю той факт, що була сформована саме така коаліція, тому що вона відповідає ... бажанням більшості українців. І дуже позитивно те, що уряд вперше формується не президентом.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG