Спеціальні потреби

США допомагають Україні з інвестиціями



Декілька десятків представників невеликих українських міст отримали дипломи фахівців із залучення інвестицій. Пройти інтенсивний курс навчання їм допомогло американське Агентство з міжнародного розвитку.

Святослав Йоник повертається у рідний Дрогобич із дипломом фахівця із залучення інвестицій. Він успішно здав тест і відтепер займатиметься у міському самоуправлінні стратегічним плануванням. Першочергове завдання – створити в Дрогобичі промислову зону. Саме на цій території потенційним інвесторам пропонуватимуть створювати нові виробництва. Знання про це раніше йому доводилося по крихті шукати в бібліотеках та інтернеті. Нині, каже Йоник, він знає що потрібно інвесторам, як і про що домовлятися:

«Це все дійсно реально. Це практичний менеджмент із залучення інвестицій, які використовували Центральна Євпропа, Західна Європа, Франція, Німеччина, Італія. Це використовує і Чехія і Польща. Україна трохи відстає. Десь корупція перешкоджає, десь правовий режим. Але найголовніше, що в нас є бажання».

Разом з Йоником вперше в Україні дипломи фахівців із залучення інвестицій отримали два десятки представників місцевого самоврядування. Вони навчалися за інтенсивними програмами, які спеціально для них розробили кращі експерти з місцевого економічного розвитку з України, Чехії, Шотландії та Сполучених Штатів.

Агентство США з міжнародного розвитку виділило на цей проект понад 13 мільйонів доларів. Керівник київського офісу Агенства США Ерл Гаст сподівається, що ця програма сприятиме економічному зростанню українських регіонів:

«Наш аналіз, який ми проводили перед початком проекту показав, що в Україні дуже багато містечок, де іноземці хотіли б вкласти свої гроші і почати якусь справу. Отже, наш проект, я гадаю, сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату. Щоб на місцях мали необхідне розуміння і готовність працювати з інвесторами».

Загалом інтенсивними тренінгами із залучення інвестицій планують накрити близько 80 українських міст. Звичайно, цього мало, визнає директор програми Говард Окман. Враховуючи, що в Україні майже півтисячі міст. Але й решту не залишать поза увагою. Як зробити свій населений пункт привабливим для бізнесу, управлінці зможуть довідатися і самостійно, вважає Окман:

«Ми можемо узагальнити наш досвід - скласти посібник із найкращих прикладів і навчальних матеріалів. Зробити його доступним через інтернет. Через веб-сайт нашої програми та Асоціації міст України. Це буде достатня кількість матеріалів. Ми вже почали це робити. Наприклад, в Житомирській області ми передали в обласну адміністрацію пакет наших навчальних посібників. Їх відразу розіслали в усі міста області. Таким чином, ми думаємо поширити наш досвід. Ми думаємо, так само зробити із найуспішнішими українськими прикладами залучення інвестицій. Щоб в інших містах мали модель для наслідування».

Говард Окман вважає, що міста-учасники проекту матимуть більше шансів залучити інвестиції. Статистика свідчить – іноземні компанії в середньому платять вищі зарплати своїм працівникам, ніж місцеві працедавці.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG