Спеціальні потреби

Українці Альберти плекають давнi традицiї





Одне з найбільших переселень українців до північної Америки відбулося на межі 19-го і 20-го століть. Багато вихідців із Західної України зокрема освоювали цілинні землі Альберти, стаючи відтак складовою частиною життя цієї канадської провінції. Отож, не дивно, що до складу делегації, яка днями взяла участь у вашингтонському фестивалі багатокультурності, уряд провінції Альберта включив мистецький гурт українців.

Якби до цимбалів і скрипки додати бубон, то була б троїста музика. Але з акордеоном і бас-гітарою теж весело.

Танцюристка Труся Кушнірук з Едмонтону – канадка українського роду четвертого покоління. Її прадіди прибули до Альберти з Буковини. Хоч українську мову вона знає, їй легше спілкуватися англійською.

«В Едмонтоні я ходила до української двомовної школи, де вивчала культуру і традицію нашої спадщини, а також мову і музику... Ні, це не була суботня шкода, а двомовна регулярна, так що я деякі предмети вивчала на українській мові, а окремо і саму мову. І так аж до закінчення загальноосвітньої школи».

Керівником групи є цимбаліст Богдан Черевик з Едмонтону. Він також належить до четвертого покоління українців в Канаді. «Так, мої прадіди приїхали до Канади понад сто років тому. Вони з Тернопільщини, недалеко Борщева».

Богдан Черевик сказав, що поїздку гурту «Забава» до Вашингтону фінансував уряд провінції Альберта.

«Наш уряд нас запросили, бо понад десять відсотків громадян Альберти мають якесь українське походження. 10% Альберти - це українці. Ми велика частина цієї провінції і наша культура вже впливає на загальну культуру Альберти і вони хотіли, щоб вони показували музику, танці, культуру українську», -- гордо заявив пан Богдан.

Труся Кушнірук була однією з перших, що зголосилися до участі.

«Як тільки я почула, що Альберта хоче, щоб на смитсонівському фестивалі були українські представники, я знала, що я хочу бути в цій групі. Це чудова нагода показати людям культуру, якою я пишаюсь, показати всім, що ми в Альберті все ще живі і любуємося своїм».

Труся і її колеги вчили бажаючих деяких основних рухів українського танцю.

У провінції Альберта існують десятки українських танцювальних і музичних ансамблів. Деякі з них досягли напівпрофесійного рівня. Гурт «Забава» не з таких, але, судячи по реакції публіки, свою місію -- ознайомити відвідувачів вашингтонського фестивалю з українською музикою і танцем – вiн виконав.

«Дуже тепло нас приймали. Сьогодні понеділок, трошки мало. Вчора це було заповнено людьми. Всі танцювали. Тепло плескали після того. Багато людей мали багато запитань: які ці інструменти? Які то були танці? Звідки приїхали українці? Чому до Альберти приїхали українці? Так що нам добре вдалося тут», -- пiдсумував Богдан Черевик.

XS
SM
MD
LG