Спеціальні потреби

БЮТ та НСНУ заблокують трибуну парламенту


Помаранчева коаліція юридино припинила своє існування. Про це повідомили в секретаріаті Верховної Ради. Таке рішення не приймають члени ще недавньої більшості, а сьогодні вже опозиції – БЮТ та НСНУ. Детальніше про реакцію помаранчевих йдеться в розмові Ігоря Гулявого з нашою кореспонденткою з Києва Вікторією Сюмар.

ІГ: Вікторіє, сьогодні мали відбутися засідання цих фракцій, які рішення були ухвалені?

ВС: Так, збори деяких фракцій і досі відбуваються. Були також і спільні збори. Якихось конкретних рішень щодо конкретних дій ухвалено не було, але було принципово заявлено про те, що оголошення ось цієї нової коаліції, а також висування кандидатом на посаду прем’єр-міністра Віктора Януковича не буде абсолютно без проблемним і безхмарним для нової коаліції. Юлія Тимошенко після цього спільного засідання заявила, що вона іде на власну фракцію, але вона буде наполягати на розпуску Верховної Ради і на перевиборах. Також Тимошенко заявила, що її опозиція буде радикальною з усіма елементами цього. Дуже ймовірно, що вже завтра депутати Блоку Юлії Тимошенко та Нашої України заблокують трибуну Верховної Ради. Для цього в них є підстави. Справа в тому, що згідно регламенту попередньої коаліції, яка була підписана, власне кажучи, повідомляти про вихід з коаліції потрібно було за десять днів. Тобто, Олександр Мороз за десять днів мав повідомити Тимошенко та Безсмертного про те, що він відкликає свої підписи. Однак, цього зроблено не було, і це, власне кажучи, дає підстави БЮТу говорити про те, що оголошення нової коаліції є нелегітимним.

ІГ: Вікторіє, медіа повідомляють про можливість приєднання до нової коаліції фракції «Наша Україна». Що відомо з цього приводу?

ВС: Сьогодні багато цікавої інформації було про це, і на сьогодні вже офіційно підтверджено, що Олександр Мороз і Віктор Янукович справді мали зустріч із чільними представниками Нашої України, зокрема, з Анатолієм Кінахом та Юрієм Єхануровим. Журналісти кажуть, що саме ці люди завжди лобіювали союз Нашої України та Партії регіонів. Як коментує це сама Партія регіонів, деякі її представники, не називаючи своїх імен, говорять про те, що Наша Україна «прийшла здаватися в полон», і що вона не може собі дозволити залишитися в опозиції. Однак, ситуація не настільки однозначна. На сьогодні головне і найцікавіше запитання – як себе поведе Петро Порошенко, адже відомо, що його пропонували на посаду спікера, відомо, що до нього найбільше претензій було від імені Олександра Мороза. Відомо також, що Петро Порошенко контролює десь два десятка людей у Нашій Україні. Його позиція поки що не відома, і остаточна позиція фракції також, але досить цікавим є той факт, що переговори ведуться. Ну і ще от на кінець, одна найцікавіша інформація про те, що вже, навіть юридично, перестала існувати помаранчева коаліція. Про це заявили у секретаріаті Верховної Ради, оскільки голоси соціалістів були відкликані. І там же, в секретаріаті, сказали також, що є всі підстави говорити про легітимність коаліції Партії регіонів, комуністів та соціалістів, що перевірені підписи, і що про це буде оголошено завтра на сесійному засіданні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG