Спеціальні потреби

Експерти про співпрацю Україна-НАТО


Рада національної безпеки та оборони пропонує скорегувати концепцію розвитку українського оборонного комплексу. З такою ідеєю виступив виконуючий обов'язки секретаря РНБО Володимир Горбулін. Для цього Рада пропонує внести зміни до чотирьох державних оборонних програм.

Українські урядовці вважають - довгострокова стратегія має враховувати рух країни до членства в НАТО, щоб одного дня підприємства українського ВПК не залишилися без роботи. Одним із таких проектів міг би бути літак АН-70. Горбулін переконаний, якби декілька років тому до проекту вдалося залучити НАТО, він був би успішним.

Співпраця із Росією завершилася фіаско. Горбулін також виступає за залучення до ВПК приватного капіталу. За його словами, доцільно роздержавити частину підприємств, що працюють на ринку озброєнь. Однак більшість оборонних підприємств все ж залишаться у державній власності.

Горбулін також назвав спробою компроментації звинувачення України у нелегальному продажу ракет. Його декілька днів тому озвучив віце-прем’єр-міністр Росії Сергій Іванов.

«Думаю, що шанований мною віце-прем’єр-міністр оборони не випадково вибрав момент нагадати про ситуацію, яка була кілька років тому. Через кілька днів - саміт «великої вісімки», тому треба показати, що Україна ненадійний партнер. Але треба було сказати, що в тій акції були задіяні не тільки українські громадяни, а й російські громадяни. Тоді це було б об'єктивне висвітлення інформації», - йдеться в заяві Горбуліна.

Від керівників НАТО також лунають сигнали про готовність співпрацювати. Одинадцять країн-членів Альянсу використовують озброєння радянського типу і не збираються відмовлятися від нього в найближчому майбутньому. Це і є ніша для українського ВПК. В Брюсселі кажуть – лише від України залежить, чи зможе вона її зайняти. Отже, тісніша співпраця з країнами Блоку не означатиме знищення української промисловості, а радше - відкриття нових можливостей.

Експерти наводять приклад інших країн колишнього соцтабору, які вступили в НАТО. Скажімо, Чехія витратила на процес інтеграції близько 1% валового національного продукту. Однак, вже через декілька років отримала втричі більше доходів на спорудження сучасних авіабаз проведення навчань та підвищення професійного рівня армії. Оглядачі зауважують, що рівень підтримки населенням вступу до НАТО був нижче 40%. Однак нині майже три чверті чехів вважають це правильним кроком.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG