Спеціальні потреби

Сьогодні у США святкують День Незалежності


4 липня 1776 року представники 13 британських колоній оголосили про свою незалежність. Основоположники американської держави підписали Декларацію незалежності від Великобританії.

Цей історичний документ ''Декларацію Незалежності'' сьогодні зачитали під час св'яткування у національному архіві у Вашингтоні. У багатьох малих та великих містах проходять паради, пікніки та інші церемонії. В американській столиці біля Конгресу та Білого дому весь день проходить св'яткування, яке завершиться велетенським фейерверком біля Вашингтонського монументу. Президент Буш виступив із зверненням до військовослужбовців на військовій базі у Північній Кароліні, після чого він мав повернутися до Білого Дому. Утім, це не лише день, коли американці одержують нагоду продемонструвати свій патріотизм. Сьогодні це також й державний вихідний - день, який американці проводять сівоїми родинами і друзями.

«Я усвідомлюю, що День Незалежності святкується на честь 4 липня 1776, коли жили такі великі люди як Бенджамін Френклин та інші. Відзначаючи цю подію вже протягом 2 сторіч, ми насолоджуємося природою, милуємося феєрверком, пишаємося своїм прапором», – говорить американець Домінік Нікола. А Крис Висик каже таке: «Ми, як правило, їздимо на озеро Девилс Лейк біля Барабу, в штаті Висконсин, де ночуємо в туристському таборі. Одначе, цього року братимемо участь в місцевому параді із скаутським загоном мого сина».

Багато американців влаштовують пікніки або дивляться парад. Як і в багатьох інших американських містах, парад кожного 4 липня влаштовується і у Вашингтоні. Утім, багато хто вважає, що своєї кульмінаційної точки святкування досягають щойно увечері, адже тоді можна дивитися феєрверки.

«Я живу в Мейн і там ми часто спостерігаємо за феєрверками з води», - каже Клаудія Вимен. Феєрверк пов'язаний з 4 липня 1777 року, коли жителі Філадельфії, святкуючи, палили багаття, стріляли в повітря, запускали петарди. Сьогодні дехто влаштовує їх «несанкціонований» показ в своєму районі. Проте, в багатьох місцевостях триває традиція грандіозних піротехнічних видовищ.

Трапляються серед американців і такі, кого 4 липня змушує замислитися над поточним станом своєї держави. «Я нині дуже невдоволена нашою країною і не можу сказати, що плекаю до неї надто позитивні почуття. Я дедалі частіше думаю, що ми прямуємо у хибному напрямку», - говорить Клаудія Вимен.

Інші люди у цей день насолоджуються свободою, символом якої і є Декларація незалежності. «Ми не забуваємо, що це національне свято, це не лише пікніки і гарно проведений час а щось таке, що має історичне значення. Ми намагаємось на цьому наголошувати», - каже Ікбек Тафі. Так чи інакше, а з усіх державних свят у США 4 липня є найбільшим американським святом.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG