Спеціальні потреби

Пташиний грип на північному сході України


У селі Піски на Сумщині триває ліквідація спалаху пташиного грипу. Підрозділи Міністерства з надзвичайних ситуацій знищили понад 800 голів домашньої птиці. До таких заходів вдалися після того, як у неділю медики підтвердили декілька випадків зараження птахів високопатогенним вірусом грипу. Загалом у населеному пункті за одну – дві доби планують забити все поголів'я. Вважають, що цього буде достатньо, щоб локалізувати хворобу і не допустити її подальшого поширення.

МНС просить з бюджету 300 тисяч гривень на матеріальну компенсацію власникам знищеної худоби. За знищену курку обіцяють 20 гривень, індика – 90. Деякі люди не хочуть віддавати тварин – не вірять, що гроші повернуть. Та й суми компенсацій вважають малими.

В районі виявлення хвороби проводять подвірний обхід господарств, людям роздають медикаменти та роз’яснювальну літературу. У селі оголошено карантин і автомобільний транспорт пущено обхідними шляхами. Фахівці МНС вважають, що загрози для здоров'я людей немає.

Перший спалах пташиного грипу був зафіксований в Україні в грудні минулого року. Тоді випадки захворювання виявили в декількох районах Кримського півострова. На цих територіях було введено надзвичайний стан та знищено близько ста тисяч голів птиці. Східні та південні обласні України зараховували до групи ризику. Саме через ці території проходять маршрути міграції перелітних птахів. Їх називають основними розповсюджувачами хвороби.

Через спалахи пташиного грипу взимку низка країн заборонила імпорт з України продуктів птахівництва. Втім, на економічних показниках птахофабрик ці заходи не позначилися. Більшість їхньої продукції йде на внутрішній ринок.

Сполучені Штати надали Україні гуманітарну допомогу для боротьби із небезпечним вірусом. Медики отримали експрес-тести та лабораторію для виявлення хвороби. Коштом американського уряду було видано велику кількість розяснювальної літератури про пташиний грип.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG