Спеціальні потреби

Рівно 25 років тому людство вперше дізналося про СНІД


Хоча сьогодні найбільш ураженими до вірусу імунодефіциту людини залишаються країни Африки та Карибського басейну, найшвидшими темпами хвороба розповсюджується у республіках колишнього Радянського Союзу.

Наприкінці минулого тижня в Інституті Кеннана, що у Вашингтоні, проходили обговорення під назвою «СНІД/ВІЛ в Євразії». Учасники обговорень погодились, що чи не найбільшу загрозу у регіоні, у тому числі і для країн пост Радянського простору, представляє ситуація у Росії. У попередні роки Американський уряд виділяв значні суми на потреби боротьби з хворобою, сьогодні, за словами сенатора Роберта Беннета, ситуація може ускладнитись через зміни пріоритетів щодо розподілу урядової допомоги США.

Зокрема Сенатор Беннет каже, що кошти надходитимуть на такі основні потреби, як: демократизація суспільства, а також сприяння розвитку вільної ринкової економіки та зменшення об'ємів ядерної зброї. Але тепер питання полягає в тому, що лишатиметься на програми боротьби з туберкульозом, СНІДом та іншими інфекційними хворобами, які набирають пандемічних розмірів.

Сенатор Беннет додав, що геополітичні тертя між країнами колишнього Радянського Союзу представляють реальну загрозу розвитку інфраструктури, і разом з тим негативно впливають на систему охорони здоров'я населення.

«Чим більше президент Путін переслідуватиме свої геополітичні цілі, використання трубопроводів та нафтових доларів, щоб вплинути на своїх політичних опонентів за кордоном, тим менше уваги привертатиметься до проблеми потенційної пандемії СНІДу у своїй країні», - додає він.

Традиційно питання СНІДу було однією з найгостріших тем, які піднімаються на зустрічах Великої вісімки. Цього разу, каже сенатор, беручи до уваги місце проведення зустрічі та загальний настрій заходу щодо позицій російського керівництва, делегати у Санкт-Петербурзі, скоріш за все, зосередять увагу на інших темах.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG