Спеціальні потреби

Загострюється мовний конфлікт в Україні


Оскаржити в судах рішення місцевих органів влади про надання російській мові статусу регіональної. Таке доручення дав Генеральній прокуратурі президент України. А тим часом експерти застерігають, що “парад мовних суверенітетів” загрожує Україні політичним розколом, і пропонують ужорсточити контроль за дотриманням конституційних норм про мову.

Генеральна прокуратура оскаржить у судовому порядку рішення міських та обласних рад, що надали російській мові статус регіональної. Як повідомила на брифінгу в п`ятницю прес-секретар президента Ірина Геращенко, таке доручення Генпрокуратурі дав глава держави. Геращенко відзначила також, що питання статусу мов належить до виключної компетенції Верховної Ради. За її словами, “Віктор Ющенко чекає на приведення до присяги суддів Конституційного Суду, аби вони роз`яснили депутатам місцевих органів самоврядування, що входить до їхньої компетенції, а що ні”.

А тим часом як стверджують експерти, підбурений Партією регіонів “парад мовних суверенітетів” загрожує Україні розколом. У Нацраді з питань культури і духовності при президентові України мовний сепаратизм розцінюють як політичну акцію, що становить загрозу національній безпеці. Говорять голова комісії з мовних питань у Нацраді Павло Мовчан:

«Україні загрожує розвал, розкол. І використовуючи якраз мовний інструментарій».

До чого керівник Нацради, академік Микола Жулинський додав:

«Ми переконані в тому, що це є цілком продумана політика, спрямована на розчленування України. Це спровоковане – я це слово вживаю цілком свідомо – тими політичними заявами і програмою Партії регіонів, яка безперечно дає поштовх цим всім рішенням обласних і міських рад».

Як визнають чиновники, причиною протиправних дій на місцях стала нездатність держави забезпечити записаний в Конституції статус української мови як державної. Щоб виправити становище – твердять керівники Нацради – потрібен закон про статус української мови та спеціальний державний орган, що стежив би за його дотриманням – Міністерство з питань мовної та інформаційної політики.

Водночас у п`ятницю 2 червня стало відомо про чергове рішення надати російській в Україні статус регіональної – зе це проголосувала, відхиливши протест прокурора, Миколаївська мерія. Нагадаю – раніше подібні рішення ухвалили, одна за одною, міські ради Харкова, Севастополя, Дніпропетровська і Донецька, а також Миколаївська, Донецька і Луганська обласні ради. Як записали у своєму рішенні, наприклад, депутати Донецької облради, на території Донецької області поряд з державною українською як мова діловодства та документації може використовуватись російська мова. Проте як стверджують експерти, йдеться насправді не про двомовність, а одномовність та дозвіл чиновникам користуватися тільки російською мовою.

Днями ситуацію з мовним сепаратизмом прокоментував міністр юстиції України. В ефірі 1+1 Сергій Головатий заявив, що поняття “регіональної мови” не має під собою правової основи і рівнозначне ідеї друкувати на Луганщині й в Донецьку “регіональну валюту”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG