Спеціальні потреби

Країни-учасницi ГУАМ почали активiзуватися


Грузія, Україна, Азербайджан та Молдова висловлюють наміри активізувати роботу міждержавного об'єднання ГУАМ. На саміті організації наступного тижня в Києві серед iншого планують ухвалити низку рішень для створення на території чотирьох країн зони вільної торгівлі.

Країни-учасники організації ГУАМ мають намір активізувати роботу об`єднання. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський. За його словами, Грузія, Україна, Азербайджан та Молдова планують спільно боротися із наслідками стихійних лих, піднімати рівень охорони здоров`я та, найголовніше, сприяти взаємній торгівлі.

Учасники ГУАМ хочуть створити на території своїх країн зону вільної торгівлі. Вона так і не запрацювала в рамках Співдружності незалежних держав. Сторони планують посилити співробітництво власних митних органів та сприяти транспортуванню вантажів.

Всі ці питання розглядамиуть наступного тижня у Києві на саміті ГУАМ. Крім глав чотирьох держав на нього мають прибути міністри економіки, енергетики, транспорту та керівники митних служб країн-членів. Міністри закордонних справ планують підписати план дій на 2006 рік.

Експерти кажуть – потенційно найефективнішою роль ГУАМ може виявитися в енергетичній сфері. Країни-учасницi зацікавлені як у диверсифікації джерел власного енергопостачання, так і у транзиті енергоносіїв на європейські ринки.

Веселовський каже, що лідери чотирьох країн хочуть значно підвищити статсус ГУАМ і перетворити її у повноцінну міжнародну організацію. Офіційну назву об`єднання змінять на «Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ». Статутними документами нової організації визначається, що всі рішення ухвалюватимуться консенсусом. Керівні органи обиратимуть за принципом ротації. Тобто кожна країна головуватиме в ГУАМ почергово. Рівними будуть й фінансові внески країн-членів. Секретаріат об`єднання за попередньою домовленістю знаходитиметься в Києві.

Деякі оглядачі називають ГУАМ певним запобіжником проти посиленя впливу Росії на пострадянському просторі. Адже у кожного із членів організації є суперечності із Кремлем. Хоча самі члени організації заперечують, що товаришують проти когось. Навіть більше, вітатимуть якщо Росія вирішить приєднатися до організації в якості спостерігача. Однак, у Москві дивляться на це скептично. На київський саміт може прийти хіба що посол Росiї в Україні Віктор Чорномирдін. Значно вищий рівень представництва Сполучених Штатів. З Вашингтона до Києва прилетять заступник помічника держсекретаря Дейвід Креймер та директор відділу Нацбезпеки Деман Вілсон.

В ході київського самміту домовлятимуться про реалізацію різноманітних проектів Рамкової програми ГУАМ із Сполученими Штатами та подальий розвиток галузевого співробітництва.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG