Спеціальні потреби

США можуть тиснути на ООН в питанні Ірану?


Державний секретар США Кондоліза Райс заявила, що країни Заходу готові зачекати ще кілька тижнів перед тим, як почати тиснути на Організацію Об'єднаних Націй, щоб та нарешті вдалася до відповідних дій проти ядерної програми Ірану.

Дотепер Рада Безпеки ООН не дійшла згоди у цьому питанні. Деякі екперти вважають, що зволікання з цим дозволяє президентові Ахмадінеджаду виграти час і отримати перевагу у ядерному протистоянні із Заходом. З часу приходу до влади, президент Ахмадінеджад без особливих зусиль заручився народною підтримкою у намаганнях зробити Іран ядерною державою, про що іранці неодноразово заявляли на масових демонстраціях. Тегеран стверджує, що його ядерна програма переслідує мирні цілі, однак Великобританія, Франція і США іншої думки. Зокрема Джордж Буш заявив, що іранці не повинні володіти ядерною зброєю, чи навіть мати здатність її виготовляти.

Втім, Президент Ахмадінеджад не піддається міжнародному тискові. Можливо тому, припускають експерти, що він покладається на Росію і Китай, які заблокують у Раді Безпеки ООН санкції проти Ірану. А на переконання іранського лідера, у сьогоднішній ситуації світ підтримає його ядерні амбіції. Про це говорить вашингтонський експерт Джон Калабріс. «Це ситуація, коли ціна на нафту дуже висока, що приносить прибутки у бюджет Ірану. Коли ціни на чорне золото виросли і енергетична безпека стала пріоритетним політичним питанням. Це час, коли відносини між Сполученими Штатами і Росією у ряді питань напружені або дуже розходяться з тими, які могли б видаватися на перший погляд», - сказав він.

Окрім цього в Ірані переконані, що США «перевантажені» Іраком. Тому Іран і вважає, що настав час проштовхнути ядерне питання. Величезні нафтові родовища дозволяють Ахмадінеджадові ігнорувати міжнародний тиск. Але контрольована урядом економіка може не витримати міжнародних санкцій. Так вважає експерт Джеймс Филлипс з фонду «Відродження». «Іранська економіка є Ахіллесовою п'ятою режиму, адже навіть при високих прибутках з продажу нафти, кошти не розподіляються доцільно. Економічна система дуже кульгає, і молодь немає економічного майбутнього в існуючій системі», - еаже він.

На нещодавній зустрічі міністри закордонних справ країн, що є постійними членами Ради Безпеки ООН, не змогли узгодити текст резолюції у справі Ірану. Питання не у тому, чи Іран повинен володіти ядерною зброєю, а як запобігти здобуттю ним такої зброї. Між тим представник Ірану на переговорах Алі Ларіджані вважає, що ядерне протистояння може бути врегульоване дипломатичним шляхом. За його словами, справу треба вирішувати у Міжнародному агентстві з атомної енергії, а не у Раді Безпеки ООН.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG