Спеціальні потреби

Україна на енергетичнiй конференції у Техасi


У Г`юстоні в американському штатi Техас цими днями проходила енергетична конференція. Спеціалісти з України, США та Бразилії обговорювали перспективи співпраці в цій галузі. Як зазначили деякi учасники наради, бажаючих вкладати гроші у дослідження і розробку енергетичної галузі України вже немало, однак водночас вони закликають Україну серйозно попрацювати над енергозбереженням.

Нарада, яка тривала три дні, за словами одного з організаторів події, голови Помаранчевого кола, Адріана Каратницького, мала виключно практичний характер. І хоча цілком відокремити газове питання від політики в Україні важко, про політику говорили мало. Натомість світові гіганти на зразок Шел, Мобіл, Ексон, Галібуртон, приїхали на конференцію із чіткими пропозиціями та проектами: За словами Каратницького, на Україну починають дивитися зблизька:

«Тут дійсно відбувається дуже конкретний обмін думок. Це з одного боку вказує, що американські великі бізнеси, зацікавлені енергетикою, вже заглиблюються в український терен, у можливості українського ринку. А з іншого боку, українська держава та бізнеси розуміють, що також потрібна і співпраця».

Так, кажуть учасники конференції, якщо щось позитивне і вийшло з газового протистояння у січні, так це чітке розуміння як урядами, так і приватним бізнесом, зацікавлених у співпраці країн, що енергетична незалежність України не тільки необхідна, але і можлива. Про це зокрема говорив Пол Стівенсен - голова представництва Галібуртон в Українi:

«Така сьогоднішня реальність. Відносно енергетичної політики, енергетичної стратегії, будь-яка держава має урізноманітнити джерела задоволення своїх енергетичних потреб. Це не станеться за один день і потрібний буде дуже зважений підхід».

Чи ризикує Україна, перейти від однієї залежності до іншої, а саме енергетичної гілки західних виробників? Роберт Бенш вважає, що це неможливо, оскільки західні партнери керуються не політичними, а виключно меркантильними інтересами:

«Якщо ви працюєте із західним партнером, скажімо західною нафтовою чи газовидобувною компанією, все що ми хочемо - це контракт. Ми вкладаємо гроші у виробництво на вашій землі. Сплачуємо податки. Як довго це приносить прибутки, це все, у чому ми зацікавлені».

Експерти погоджуються, що процес диверсифікації та розробки нових джерел, як наземних, так і у Чорному морі, потребує часу і великих інвестицій. Однак, як підтвердили учасники нарад у Г`юстоні, бажаючих вкладати гроші у дослідження і розробку енергетичної галузі України вже немало. У міжчасі, додають експерти, Україна має серйозно працювати над питанням енергозбереження.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG