Спеціальні потреби

Участь України у космiчнiй конференції в США


Днями у Вашингтоні проходила конференція НАСА, присвячена дослідженням Місяця. Серед дванадцяти країн, представлених на конференції, була і делегація Управління космічних програм та досліджень Національного космічного агентства України. Керівник управління Олег Федоров, який очолював українську делегацію, був гостем нашої студiї. З ним розмовляла Мирослава Ґонґадзе.


МҐ: Дякую, що завітали до нас у студію. Мушу визнати, що ви перший представник космічної сфери у нашій програмі, хоча про космос ми розповідаємо досить часто. I перше запитання: отже якими є інтереси України у космосі?

ОФ: Я повинен сказати, що наразi Україна розробляє нову космічну програму з дорученням президента на майбутні п`ять років. Ми розробляємо нову програму, нову стратегію України в космосi. Це дуже важливе завдання i серед основних моментiв я повинен зазначити, що мiжнародне спiвробiтництво з такими країнами як Сполучені Штати, Росiя, країни Європи – це є прiоритетом космічної програми. А серед проектiв слiд назвати наукові проекти, проекти застосування космічних технологій. Перш за все, це – спостереження Землі з космосу. Це є дуже важливим для України, для її економічного, наукового розвитку.

МҐ: Скажiть, будь-ласка, чому сьогоднi можуть повчитись фахiвцi двох країн – я маю на увазi Сполучених Штатiв i України – однi в одних.

ОФ: З точки зору нової стратегії, яку розробляють Сполучені Штати зi світовою спiльнотою, так знавою стратегією «Exploration», тобто «Дослiдження», дослiдження навколоземного простору, Місяця, Марса i далi – i це є дуже важлива річ для України i ми можемо щось сказати в цiй стратегії. Наразi вiдбувається погодження того, що ми маємо зробити в космосi, вивчаючи планети сонячної системи. Тому Україна має певний досвід – i технологічний i науковий – для того, щоб запропонувати в цю стратегію свiй вагомий внесок. Слiд згадати i про мiсячний модуль, який розроблявся в Дніпропетровську за минулих часiв, i дослiдження Місяця, якi роблять нашi вчені, нашої Академії Наук. Ми обговорювали з науковою спiльнотою декілька можливостей того, що ми маємо зробити i зараз це дуже надихаюча перспектива для нас, оскiльки американські колеги i європейські колеги зацiкавленi у залученні українських фахiвцiв до цієї програми.

МҐ: Які на сьогоднi iснують спільні проекти у дослідженні космосу?

ОФ: Ну, усім вiдомий комерцiйний проект «Sea Launch» -- «Морський старт». Це – дуже важливе комерцiйне використання українських технологій. Усi знають, що українська ракета-носiй «Зеніт» використовується для комерцiйних запускiв. Це – здебільшого запуски американських телекомунiкацiйних супутників. Це дуже великий i найбiльш успiшний комерцiйний проект сучасності, я б сказав. Ми співробітничаємо у багатьох сферах. На жаль зараз закiнчилася дія угоди мiж Сполученими Штатами i Україною, i ми розробили уже нову угоду, в якiй ми передбачаємо дуже великий спектр спiвробiтництва. Будемо співробітничати i в наукових дослiдженнях i в застосуваннях космічний технологій, але мені здається, що цю тема – тема «Exloration» -- тобто дослiдження планет сонячної системи, яка є прiоритетом для Сполучених Штатiв, це буде головним пунктом наших переговорiв i у виробленні спільної стратегії.

МҐ: Ми говорили про спiвпрацю зi Сполученими Штатами. Чи є спiвпраця i з іншими країнами?

ОФ: Зрозумiло, традицiйним важливим партнером для нас є Росiя. Декілька мiсяцiв тому ми пiдготували вiдповiдну угоду. Одним з прiоритетiв є спiвробiтництво з європейськими країнами i ми теж маємо працювати спільно i ми пiдготували вiдповiднi пропозицiї для Європейського космічного агентства i дуже сподiваємося, що в першу, так звану першу європейську космічну програму, увiйдуть i українські проекти або проекти за участю українських вчених i фахiвцiв.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG