Спеціальні потреби

Чорнобиль – предмет слухань у Конгресi США


У переддень 20- річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції Комісія з питань безпеки та спiвробiтництва в Європі при американському Конгресі провела присвячені цьому питанню слухання.

Відкриваючи слухання, співголова Гельсінської комісії конгресмен Крис Смит назвав вибух на Чорнобильській АЕС однією з найжахливіших катастроф в історії i зазначив, що кількість радіації, викинутої в атмосферу у той день був більший ніж після вибуху ядерної бомби у Хіросімі. За словами конгресмена, міжнародна спільнота повинна більше уваги приділяти подоланню наслідків катастрофи:

«Залишається потреба у міжнародній допомозі, як з боку державних структур, так і недержавних організацій. Треба пам’ятати, що Чорнобиль це не лише українська, білоруська чи російська проблема. Ми усі повинні брати участь у подоланні наслідків цієї справді глобальної катастрофи».

Представники американського уряду розповіли про ту допомогу, яку надає американський уряд Україні на потреби подолання катастрофи. Виконуючий обов’язки помічника державного секретаря США з питань міжнародної безпеки та нерозповсюдження Стiвен Радемейкер заявив, що з 1992 року Державний департамент США надав Україні 582 мільйони доларiв гуманітарної допомоги. Сполучені Штати, пiдкреслив вiн, продовжують співпрацювати з урядом України за програмами ядерної безпеки та охрони здоров’я.

Посол України у США Олег Шамшур, який також виступав під час слухань, відмітив високий рівень співпраці України та США у питаннях подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Він назвав вражаючі цифри смертей людей, які жили у при-чорнобильських територіях:

«Понад пів мільйона жителів України, уражені чорнобильською катастрофою, померли мiж 1987 i 2004 роками. Тридцять п’ять тисяч з них - так звані ліквідатори. Ті сміливі чоловіки та жінки, які заплатили своїм здоров’ям і кінець-кiнцем життям для того, щоб загасити вогонь на четвертому енергоблоцi, евакуювати персонал станції та їхні родини, захоронити радіоактивнi залишки і збудувати саркофаг над реактором, що вибухнув. Шість тисяч 769 дітей померли від страшних хвороб, спричинених цією трагедією, включаючи рак щитовидної залози та інші форми раку. Десятки тисяч квадратних кілометрів колись квітучих і родючих земель залишаються зараженими, як також 2218 українських населених пунктів».

Посол України заявив американським конгресменам, що українці заплатили неймовірну ціну за «брехню, лицемірство і жадобу радянського режиму», який приховував від людей небезпеку Чорнобиля. Сьогодні, за його словами, Україна потребує допомоги принаймні у двох напрямках – з будівництвом укриття над четвертим чорнобильським реактором та з подоланням медичних проблем, з якими продовжують стикатись українці.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG