Спеціальні потреби

Участь України у зборах МВФ i Світового банку


Днями у Вашингтоні проходили весняні збори Міжнародного валютного фонду та Світового банку. У цих зборах брала участь і українська делегація. Українським фахівцям вдалось досягти певних домовленостей. На цю тему ми розмовляли з учасником делегації - першим заступником міністра економіки України Анатолієм Максютою. Розмову вела Мирослава Ґонґадзе.

МҐ: У результаті зустрічей ви вже досягли домовленості, що делегація МВФ прибуде у червні в Україну, щоб надати рекомендації щодо монетарної та фіскальної політики. Поясніть будь-ласка людською мовою, що будуть робити фахівці МВФ і якої допомоги сьогодні потребує Україна.

АМ: Ми дійсно провели досить широкі переговори з МВФ i з Світовим банком i якщо говорити людською мовою, головне для МВФ i для нас, це – дiйти спільного бачення ситуації, яка розвивається сьогоднi в Українi – економічної ситуації, ситуації з бюджетом, ситуації, яка викликана збільшенням цін на газ i я хочу сказати, що багато по основних параметрах, по основних показниках, ми маємо дуже близькі погляди на це становище. Звичайно, МВФ цікавлять нашi оцінки, наша точка зору, точка зору України i ми прагнемо дати відповіді на ці питання i якраз запросили мiсiю МВФ приїхати в Україну, коли буде трохи більше ясності по основних питаннях – i політичних, i економічних, i цiнових, i я думаю, що це допоможе уряду, уряду, який буде сформований в результатi парламентських виборiв, сформувати таку програму своєї діяльності, яка б вiдповiдала цілям зростання економіки, поліпшення життя громадян, виваженої бюджетної полiтики i я вважаю, що це буде дуже корисно для України, коли в цей час працюватиме місія.

МҐ: Напевно не буде помилкою сказати, що підвищення ціни на газ може суттєво вплинути на стан української економіки. Чи можете ви спрогнозувати як саме?

АМ: Самi ці питання i були в сферi нашого обговорення – залежно від того, як будуть підвищуватись ціни, яким чином це підвищення лягатиме на основнi нашi галузi – для рiзних галузей це буде рiзний вплив – є дуже залежнi енергетичні галузi. Ми обговорювали питання, яким чином ми можемо економити енергоресурси i в цьому планi Світовий банк готовий прийти на допомогу Українi, надати вiдповiдну кредитну допомогу для того, щоби запровадити енергозберігаючі технології. Ми обговорювали питання, яким чином це лягатиме на населення для того, щоби ціни вiдповiдали тим реальним затратам, якими вони будуть. З іншого боку – i це наголошувалося – щоб ми забезпечували захист тих громадян, якi не можуть сплачувати повну суму. Тобто, цей процес – він є досить довгий, i ми сподiваємося, що якраз пiд час формування напрямiв бюжетної полiтики, якi в червнi мають сформуватися, цей комплекс питань буде проаналiзований i ми зможемо уточнити наше бачення економічної полiтики на наступний рік i на майбутні роки.

МҐ: Міжнародні фінансові інституції та експерти також роблять оцінку стану української економіки. Що ви чуєте від них за результатами 2005 року.

АМ: Ви знаєте, в нас вiдбулося декілька дуже цікавих зустрічей як в Мiнiстерствi фінансів Сполучених Штатiв, так i з аналiтиками, якi аналізують – i дуже добре аналізують економiку України. В них було багато запитань до нас, зокрема щодо результатiв минулого року, коли вiдбувся спад валового внутрішнього продукту, але загалом, мені здається, є розуміння того, що в минулому році вiдбулося досить багато структурних змiн в економiцi, в податковiй системi i в соцiальнiй системi, збiльшилися на більш нiж на 20% реальнi доходи населення – це створює певний внутрiшнiй ринок – i зараз ми обговорювали, яким чином вiдреагує економіка в цьому році i в наступних роках. I ми домовилися, що ми будемо далi вести такi спільні консультації для того, щоб свiт знав про Україну об`єктивно i щоб фінансові кола i інвестори могли планувати свою діяльність щодо роботи з Україною.

МҐ: Залишилося побажати якнайшвидше сформувати уряд.

АМ: Так, це було питання, яке стояло в центрi усіх наших зустрічей... i цього чекають від України.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG