Спеціальні потреби

Експерти у США аналізують українські вибори


Тема українських виборів останні декілька днів залишається в центрi уваги американської навколополітичної елiти. Втiм експерти не погоджуються з поширюваними пресою тезами, де йдеться про повернення України назад в обійми російського брата та програш помаранчевих. На думку аналiтикiв, жодного повернення не відбулось, пройшли справді демократичні вибори, які закріпили один з важливих здобутків помаранчевої революції - свободу слова та свободу вибору. Саме про це йшла мова на дискусії, що вiдбулася у вашингтонському Центрі стратегічних та міжнародних досліджень.

Аналітики, що зібрались у Центрі стратегічних та міжнародних досліджень, відзначили що парламентські вибори в Україні практично повторили результати президентських виборів 2004 року. А якщо і відбулись якісь зміни, то в помаранчевому таборі. На думку одного з учасникiв дискусії, експерта Фонду Карнеґі Майкла МакФола, в загальному і процес і результати цих виборів можна вважати дуже позитивними:

«Демократичному прориву, яким була помаранчева революція, на мiй погляд, не дано зворотнiй хід. Ці вибори підтвердили демократичний напрямок розвитку, але ми досі у періоді поляризації в українській політиці. Україна ще не стала країною, де вибори -- це просто нудний і буденний процес. І я вважаю, що це надзвичайно добрий результат, лише з одним винятком -- яким чином позбутись цієї поляризації».

Водночас американськi аналітики погодились з тим, що справжнім переможцем виборів став не Віктор Янукович, а Юлія Тимошенко і вона сповна має право претендувати на посаду прем'єр-міністра країни. Хоча деякі і вважають її політику не прогнозованою.

Все ж, на думку Макфола, одна ж з речей, яка тривожить аналітиків, це складність сформувати стабільний уряд:

«Я бачу можливість, що якщо політика далi буде поляризованою, то це може привести до циклу нестабільних урядів в Українi».

Формування урядової коаліції, а саме, якою вона буде -- помаранчевою чи помаранчево-блакитною, аналітики вважають надзвичайно критичним питанням, яке визначатиме як внутрішню так і зовнішню політику України. Говорить колишнiй радник сенатського комiтету у закордонних справах Майкл Галцел:

«Ми у Вашингтоні думаємо, що найкращим варiантом для українців буде відновлення помаранчевої коаліції. Загалом це дозволить Українi тримати курс на євроатлантичнi інститути».

Рішення про те, якою буде урядова коаліція, сьогодні знаходиться у руках Віктора Ющенка. І якщо він таки вирішить створювати більшість з партією Регіонів України, то він, на думку аналітиків, повністю втратить підтримку своїх виборців, яка вже і так впала до критично-низького рівня.

І хоча американський уряд висловлює готовність співпрацювати з будь-яким урядом в Україні, як офіційні особи, так і експерти ще таки сподіваються на створення коаліції між Ющенком, Тимошенко та Морозом.

І хоча і Тимошенко і Мороз, як кажуть аналітики, намагаються уникати у своїх дискусіях тему НАТО, при такому розкладі, вважають вони, можна більше сподіватись на продовження курсу України на Захід, ніж при коаліції Ющенко-Янукович.

Про можливіть отримати запрошення на вступ до НАТО ще цього року зокрема говорив Майкл Галцел:

«Я гадаю, що відновлена помаранчева коаліція мабуть просила б у НАТО надати їй орiєнтири плану дiї щодо набуття членства, i я переконаний, що якби це сталося, США подбали б, щоб Україна отримала запрошення ще у цьому 2006-му календарному році».

І хоча у самому НАТО без особливого ентузiазму сприймають процес розширення альянсу, особливо серед старих членів, Україна, кажуть оглядачi, таки має добрi шанси почати процедуру вступу.

Трохи більш складною, на думку експертів, виглядає ситуація щодо вступу до Євросоюзу. ЄС поки що не може справитись зі своїми проблемами і не дуже охоче сприймає ідею приєднання нових членів. Євросоюз також має багато вимог до країн членів, які на цьому етапі Україні буде складно виконати.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG