Спеціальні потреби

Рада ухвалила змiни до виборчого закону


Український парламент сьогодні схвалив зміни до Закону про вибори. Вони передбачають збільшення фінансування процесу проведення виборів та деякі технічні моменти, які були вимогою переважно опозиційних партій.

Вже зранку до українського парламенту своїх прихильників вивела опозиція. Вони вимагали дозволити людям голосувати, інакше кажучи, внести зміни до Закону про вибори народних депутатів, аби пом`якшити деякі норми. Підтримав необхідність таких змін і голова ЦВК Ярослав Давидович.

В результаті депутати таки погодилися з необхідністю за десять днів до виборів вкотре підкорегувати виборчий закон, навіть зважаючи на присутність у ньому норми, яке унеможливлює зміни до закону за кілька місяців до виборів.

Головних новацій – троє. По-перше, депутати збільшили оплату членам виборчих комісій із 17 до 150 грн за три виборчі дні. Гроші на це взяли із Фонду, який залишився від продажу «Криворіжсталі». Членам виборчих комісій дозволили голосувати на тих виборчих дільницях, де вони працюватимуть у день виборів, а не лише там, де прописані. Бюлетені Рада дозволила друкувати не лише на державних та комунальних, але й на приватних типографіях.

І ще одна зміна – можливість виборців звертатися до суду задля відновлення їх у списках виборців, якщо вони не можуть себе знайти у день голосування. На думку Ярослава Давидовича, тепер виборчий процес значно більше захищений. Втім вiн i визнає, що на місцях залишається чимало проблем, які зумовлюють слабку організацію виборів.

Водночас доля вже схваленого Закону досі залишається під знаком запитання, оскільки невідомо, чи встигне він вступити в дію і чи підпише його президент. Ющенко вже заявив, що оптимістично дивиться на підготовку виборів, і висловився проти змін, яких домагалася Партія регіонів і які схвалила Верховна Рада. «Якщо ми штампуватимемо списки рішенням судів – це неправильний підхід, але я розумію, для чого це робиться. Це робиться для того, щоб отримати право апелювати по тих дільницях, де хоча б дві людини не голосували, щоб сказати, що вибори недійсні», - заявив Ющенко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG