Спеціальні потреби

Продовжуються дебати щодо ядерних вiдходiв


Україна не планує завозити на свою територію ядерні відходи з інших країн. Сховище, яке збудує американська компанія, розраховане для зберігання відпрацьованого палива виключно з українських атомних станцій, заявляють урядовці. Втім, деякі політичні сили, переважно з числа опозиції, продовжують сумніватися у щирості цих запевнень і вимагають скасування угод. Експерти називають це передвиборчою риторикою і переконують у економічній доцільності та екологічній безпечності проекту.

Вперше із різкою критикою контракту про створення в Україні сховища відходів атомних станцій виступила Юлія Тимошенко. Колишня прем`єрка заявила, що уряд Єханурова уклав контракт на спорудження сховища з американською компанією, яка робить ненадійне обладнання. Скасування угоди з американцями вона навіть поставила однією з умов створення передвиборчої коаліції з «Нашою Україною». Згодом протест підтримали й інші опозиційні партії. Декілька сот активістів блоку «Не так!» прийшли до посольства Сполучених Штатів у Києві, де вимагали скасування контракту. Керував мітингом народний депутат Нестор Шуфрич. За його версією, американці планують зробити у Київській області ядерний могильник для відходів своїх АЕС:

«Сьогодні ми є свідками загрози будівництва в центрі України -- на території, де живуть мільйони громадян, де активні підземні води і тече наш святий Дніпро так званої грязної бомби».

Шуфрич припускає, що цим контрактом нова українська влада хоче віддячити американцям за підтримку Віктора Ющенка на президентських виборах. Однак посол США Джон Гербст, лише посміявся над цією заявою. Він нагадав пану Шуфричу, що угоду з американською компанією уклали ще у 2004 році, за часів прем`єрства Віктора Януковича. Підписав же контракт тодішній президент Кучма. Нова ж влада після експертизи лише підтвердила дійсність угоди, каже Гербст, оскiльки вона дійсно вигідна Україні:

«Контейнери, які збудує компанія Холтек Інтернешнл обійдуться у 200-250 мільйонів доларів. Нині Україна щороку платить 100 мільйонів доларів Росії за зберігання цих матеріалів. Ця угода дасть Україні значну економію. Я не чую жодних серйозних критичних аргументів від людей, які прийшли сьогодні під посольство. Можливо деякі політичні сили зацікавлені, щоб Україна щороку платила значні кошти Росії, а не економила їх».

Повідомлення про ненадійність обладнання компанії Холтек посол також вважає надуманими. Половина сховищ на території США, де американські АЕС зберігають власні ядерні відходи, збудовані саме цією фірмою. Сполучені Штати і ще понад 50 країн світу вважають їх надійними. А от дехто із урядовців попереднього уряду, очевидно незадарма, намагався пролобіювати іншу компанію – яка не має такого досвіду і технологій, каже Гербст.

Слова дипломата підтверджує керівник держкомітету ядерного регулювання Олена Миколайчук. Вона пояснює, що будуватимуть не могильник, а сховище. У спеціальних контейнерах ядерні матеріали зберігатимуть 50-100 років. Так роблять в усьому світі. Науковці сподіваються за цей час придумати технології безпечнішої переробки відпрацьованого палива. Тому експерт не бачить альтернативи проекту:

«Навряд чи Україна зможе вирішити питання щодо захоронення своїх ядерних відходів на чиїсь чужій території. В Україні досить багато своєї ядерної енергетики. Хоча на обивательському рівні і мені, як і вам, мабуть хотілося б щоб ми свої відходи комусь відправляли. Але їх у нас досить багато. І скоріше за все нам доведеться будувати сховища на своїй території».

Зараз розглядається декілька місць для створення сховища. Найвірогідніше, його збудують поблизу виведеної з експлуатації Чорнобильської АЕС. Однак, експерти не виключають, що кожна українська атомна матиме своє власне сховище. Урядовці запевняють - в Україні захоронюватимуть матеріали тільки вітчизняних АЕС. Мови про ввезення ядерних матеріалів з інших країн не йде. Спекуляції політиків навколо цієї теми пов`язані лише з виборами, каже експерт. І нагадує – багато екологів світу вважають ядерну енергетику безпечнішою для навколишнього середовища, ніж спалювання вугілля та нафтопродуктів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG